μήνυμα

μήνυμα

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ι. Μ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Ο «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ» ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑΣ»



20.jpg
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 30η Μαρτίου 2017
     Η παναίρεση του Οικουμενισμού, το δαιμονικό αυτό κατασκεύασμα των εσχάτων χρόνων, ο τελευταίος πρόδρομος του Αντιχρίστου, κατά τον αείμνηστο π. Αθανάσιο Μυτιληναίο, μεταχειρίζεται απίστευτα τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, προκειμένου να επικρατήσει. Με στόχο να παραπλανήσει, άλλοτε καταφεύγει σε διαστροφή ιστορικών γεγονότων, (βλέπε προσπάθεια παρουσιάσεως του Σχίσματος Ανατολής και Δύσεως ως οφειλόμενο σε ανθρώπινες εμπάθειες και μίση, ή σε πολιτικούς λόγους και πάντως όχι σε δογματικές πλάνες των Δυτικών). 

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ 1848


 
 
 
 

«Πᾶσι τοῖς ἁπανταχοῦ ἐν τῷ ἁγίῳ Πνεύματι ἀγαπητοῖς καί περισπουδάστοις ἡμῖν ἀδελφοῖς ἁγίοις ἀρχιερεῦσι, τῷ τε περί αὐτούς εὐλαβεστάτῳ Κλήρῳ καί πᾶσι τοῖς Ὀρθοδόξοις γνησίοις τέκνοις τῆς μιᾶς, ἁγίας, καθολικῆς καί ἀποστολικῆς ἐκκλησίας, τόν ἐν Πνεύματι ἁγίῳ ἀδελφικόν ἀσπασμόν καί πᾶν ἀγαθόν παρά Θεοῦ καί σωτήριον...
 
(20) ..."Κρατῶμεν τῆς ὁμολογίας", ἥν παρελάβομεν ἄδολον παρὰ τηλικούτων ἀνδρῶν, ἀποστρεφόμενοι πάντα νεωτερισμὸν ὡς ὑπαγόρευμα τοῦ διαβόλου· ὁ δεχόμενος νεωτερισμόν, κατελέγχει ἐλλιπῆ τὴν κεκηρυγμένην ὀρθόδοξον πίστιν.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Όσο πάμε και γερνούμε, άλλα πράγματα ακούμε κι άλλα πράγματα θωρούμε» (λαϊκή ρήση).

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ηγούμενος Ι.Μ.Δοχειαρίου

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους : 
Ο Επίσκοπος κι ο Πρεσβύτερος


Ούτε θεολόγος είμαι ούτε εντρύφησα ιδιαίτερα στην Θεολογία. Με την βοήθεια του Θεού όμως, παρακολούθησα θεολογικά μαθήματα, και ακαδημαϊκά και εμπειρικά. Ολόκληρη η ακαδημαϊκή θεολογία προσεφέρετο στα Πανεπιστήμια περισσότερο ως επιστήμη παρά ως θρησκεία. Από τους Γεροντάδες μου έμαθα ότι η γνώση του Θεού επέρχεται από την τήρηση των εντολών του Θεού, όπως μας διδάσκει ο υψιπέτης της Θεολογίας Ιωάννης ο ευαγγελιστής, και ότι ο Χριστός δεν ήρθε να παραδώση στους ανθρώπους επιστήμη, αλλά τρόπο ζωής, για να γνωρίση ο άνθρωπος τον Θεό, σύμφωνα με τον όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, και μέχρι σήμερα στην ζωή μου προσπαθώ να ιχνηλατώ αυτές τις δύο υποδείξεις.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την Αλήθεια.

ΣΧΟΛΙΟ: Η Ορθοδοξία είναι βίωμα.
Αποτέλεσμα εικόνας για εξομολόγηση
 
   Χθες φίλος μου Ιερέας,  πνευματικός δέχθηκε στην εξομολόγηση μεταξύ των άλλων και ένα παιδί  έντεκα ετών. Το παιδί για να μην του πει με το στόμα τις αμαρτίες του, του έδωσε ένα χαρτί με γραμμένες τις αμαρτίες και κάποιες απορίες.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

1821-2017: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΔΟΜΕΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ…


Σχετική εικόνα
                                                                                     
                                                           του Νεκτάριου Δαπέργολα

                                                  Διδάκτορα Βυζαντινής Ιστορίας

     Μόλις αφήσαμε πίσω μας άλλη μια 25η Μαρτίου. Την «τιμήσαμε» και πάλι με τον ίδιο πάντοτε ανούσιο τρόπο: τις ίδιες παρελάσεις, τα ίδια αφιερώματα, τους ίδιους ανιαρούς επετειακούς λόγους. Και για μια ακόμη φορά νομίζω πως χάσαμε την ευκαιρία να αντικρίσουμε αυτή τη μέρα στις πραγματικές της διαστάσεις, για να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε τελικά με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό. Με έναν τρόπο που πολύ απλά καλεί σε προβληματισμό, σε βαθιά περίσκεψη ή ακόμη και σε μελαγχολία. Έχω άλλωστε την αίσθηση ότι 196 χρόνια μετά την έναρξη της Μεγάλης μας Επανάστασης (και 185 από την επίσημη ίδρυση του θλιβερού μικροελλαδίτικου «βασιλείου» - προτεκτοράτου) ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε ειλικρινά τους ηρωικούς αγωνιστές του ’21 περνάει πια αναγκαστικά μέσα από τον δρόμο της απόλυτης κατάθλιψης.

Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος: "Ο Γέρων Ιάκωβος όπως Τον Έζησα"-ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ



ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Δείτε το video που ακολουθεί. Ένα μικρό δωράκι, πριν μπούμε και πάλι στον αγώνα.
π. Φώτιος Βεζύνιας
Αποτέλεσμα εικόνας για ο μορφου νεοφυτος

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ…


 

                                                                                             του Νεκτάριου Δαπέργολα

                                                    Διδάκτορος Βυζαντινής Ιστορίας

      Ειπώθηκε κάποτε προσφυώς ότι ο στόχος της Νέας Εποχής δεν είναι ν’ αδειάσει τις ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά να τις γεμίσει με κόσμο που θα έχει αλλοιωμένο φρόνημα. Μετά από δεκαετίες μεθοδικής κι οργανωμένης δράσης των οργάνων που, ενορχηστρούμενα από τα κέντρα της Παγκοσμιοποίησης και του Σιωνισμού, εργάζονται για τον συστηματικό πνευματικό εκμαυλισμό του λαού μας και την αποδόμηση της γνήσιας ορθόδοξης πίστης, όσο βέβαια και της γλώσσας και της ιστορίας του, είναι φανερό πως ο εν λόγω στόχος έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη επιτευχθεί. Σήμερα λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλοί, ακόμη και μέσα στον λεγόμενο εκκλησιαστικό χώρο, που υποτιμούν συνειδητά όλη τη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και αρκετά χρόνια σχετικά με τον Οικουμενισμό - και αναζωπυρώθηκε επ’ εσχάτων εξαιτίας της συνόδου της Κρήτης αλλά και των προσφάτων αποτειχίσεων κάποιων κληρικών μας έναντι των οικουμενιστών επισκόπων τους.

Αυτές οι προσευχές προωθούνται

Αποτέλεσμα εικόνας για ο πατριαρχης βαρθολομαιος στην ασιζη
 
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ:
Επειδή χαρακτηριστικό πλέον της κατάστασης που ζούμε, είναι ότι δεν είμαστε κυρίαρχοι της Πατρίδας μας, δεν απέχουμε και πολύ, από αυτήν την φρικτή "αποστασία", που βλέπουμε στο video.
   Kαιρός να δούμε όλοι μας και ιδιαίτατα οι άγιοι Ιεράρχες της Εκκλησίας, την περίφημη για τις προσεγγίσεις της και τις επιδιώξεις της "Συνάντηση της Ασίζης", " https://www.youtube.com/watch?v=oQ7qFdidB8s " και το "Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών", το οποίο θεσμοθετήθηκε στην Κρήτη, να τα δούμε λοιπόν όλα αυτά σαν το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.
    Οι συμπροσευχές με τους ετεροδόξους και αλλόδοξους,  δεν οδηγούν, παρά μόνο σ' αυτήν αηδία, που βλέπουμε στο video. Μήπως τελικά ζούμε το της αποκαλύψεως "το βδέλυγμα της ερημώσεως εν τόπω αγίω"
Ο Άγιος Τριαδικός Θεός, ο Μόνος Αληθινός Θεός, ας λυπηθεί την Εκκλησία Του. Αμήν.
π. Φώτιος Βεζύνιας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Παναγία μου, βοήθησε καὶ τούτην τὴν φορὰ τοὺς Ἕλληνες διὰ νὰ ἐμψυχωθοῦν

Αποτέλεσμα εικόνας για ρωμιοσύνη

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός Δάσκαλος Κιλκίς

«Γιὰ νὰ σωθεῖ ἡ Ἑλλάδα
στοὺς καιροὺς τοὺς ὕστατους
θέλει ἕνα Καιάδα
γκρεμοτσακίστε τους»

 (Ν. Γκάτσος)

.        «Ἔτσι γιὰ μᾶς τοὺς Ἕλληνες. Περάσανε ἀπὸ τὴν πλάτη μας ἄγριες ἀνεμοζάλες κάθε λογῆς, ἀγριάνθρωποι σκληροί, φονιάδες μὲ σπαθιὰ μὲ κοντάρια καὶ μὲ ἅρματα κάθε λογῆς, Πέρσες, Ἀλαμάνοι, Φράγκοι, Ἀραπάδες, Τοῦρκοι κι ἄλλοι. Μᾶς σφάζανε, μᾶς κομματιάζανε, μᾶς κρεμάζανε, μᾶς σουβλίζανε, μὰ δὲν πεθάναμε, γιατί μᾶς ἀτσάλωνε ὁ ἀγώνας, δίναμε φωτιὰ στὴ φωτιά…». (Φ. Κόντογλου, «Μυστικὰ Ἄνθη», σελ. 12, ἔκδ. «Ἀστὴρ»).        Πρέπει, ἐμεῖς οἱ Ρωμηοί, νὰ ξαναβροῦμε τὸν ἑαυτό μας, τὰ καίρια καὶ τὰ οὐσιώδη του βίου. Εἴμαστε «καταδικασμένοι» ὡς ἔθνος ἱστορικὸ νὰ στραφοῦμε πίσω «ὅλα τὰ ἔθνη, γιὰ νὰ προοδεύσουν, πρέπει νὰ βαδίσουν ἐμπρός, πλὴν τοῦ ἑλληνικοῦ ποὺ πρέπει νὰ στραφεῖ πίσω», γράφει ὁ σοφὸς ἀθηναιογράφος Δημ. Καμπούρογλου. Νὰ ἀνακαλύψουμε καὶ πάλι «τὸ ἄριστον ἐκεῖνο, Ἑλληνικὸς/ ἰδιότητα δὲν ἒχ’ ἡ ἀνθρωπότης τιμιωτέραν» (Καβάφης).

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Αναγκαίες διευκρινίσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για η εκκλησία του χριστού
Γράφει ο π. Φώτιος Βεζύνιας

 Κυκλοφόρησε ένα μικρό βίντεο με τον γράφοντα να παρουσιάζει μία διήγηση του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνος, του αγίου εκείνου ανδρός, να έχουμε την ευχή του. Θεωρούμε ότι για να μην γίνουν παρερμηνείες, πρέπει να ακουστούν τα παρακάτω.

  Ο γράφων και όσοι έχουμε διακόψει το μνημόσυνο του Μητροπολίτου μας, και σεβόμαστε, και στην πράξη έχουμε αποδείξει την πεποίθησή μας ότι η Αρχιεροσύνη του είναι εκ των ουκ άνευ για την Εκκλησία.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ἡ ἐλευθερία τοῦ ἀνθρώπου καὶ ὁ ὑποχρεωτικὸς καὶ μὴ δυνητικὸς χαρακτῆρας τοῦ 15ου Κανόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για ιερον πηδαλιον
Γράφει ο Ἀδαμάντιος Τσακίρογλου
Οἱ Ἅγιοι Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας θεσπίζοντας τοὺς Ἱεροὺς Κανόνες, εἶχαν ὡς σκοπὸ τὴν ὁριοθέτηση τοῦ χριστιανικοῦ βίου μὲ βάση τὰ δόγματα τῆς Ἐκκλησίας ὡς ὁλοκλήρωση ἀληθινῆς  καὶ ἐλεύθερης ἐν Χριστῷ ζωῆς. Οἱ Ἱεροὶ Κανόνες «δὲν εἶναι νομικοὶ κανονισμοί, ἀλλὰ ἐφαρμογὲς τῶν δογμάτων τῆς Εκκλησίας» (V. Lossky, Ἡ μυστικὴ θεολογία τῆς Ἀνατολικῆς Ἐκκλησίας, σελ. 206), τῶν ὁποίων ἡ ἐφαρμογὴ καὶ ὑπεράσπιση, ἐφ’ ὅσον στοχεύει στὴν θεραπεία τοῦ ἀνθρώπου, εἶναι γιὰ κάθε συνειδητὸ Χριστιανὸ ὑποχρεωτική. «Σὲ κανέναν δὲν ἐπιτρέπεται νὰ παραχαράξει ἢ νὰ ἀθετήσει τοὺς Κανόνες, ποὺ ἔχουν προδηλωθεῖ. Ἐὰν κάποιος καταργήσει κάποιον Κανόνα, ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ ἔχουν εἰπωθεῖ, μὲ τὸν σκοπὸ νὰ καινοτομήσει ἢ νὰ ἀνατρέψει, αὐτὸς εἶναι ὑπεύθυνος σχετικὰ μὲ αὐτὸν τὸν Κανόνα, ὁ ὁποῖος ἐπιβάλλει καὶ δέχεται τὸ ἐπιτίμιο καὶ μέσω αὐτοῦ θεραπεύει τὸν καθένα, ποὺ πέφτει σὲ σφάλμα» (2ος Κανόνας τῆς 6ης Οἰκουμενικῆς Συνόδου).

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΗΜΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησια του χριστου
 
 
    Επειδή δεν γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχει ένα Ιερό βιβλίο της Εκκλησίας μας που λέγεται Ιερό Πηδάλιο, και βέβαια ακόμα λιγότεροι, κι αν το γνωρίζουν, έτυχε να το διαβάσουν, και ακόμα λιγότεροι εξ όσων το διαβάζουν συνειδητά ή ασυνείδητα διαβάζουν και τις επεξηγήσεις που δίδουν οι Άγιοι Πατέρες για τους Ιερούς κανόνες.     

  Επειδή ακόμα χαρακτηριστικό των αιρετικών και ιδιαίτατα  των οικουμενιστών είναι να παραποιούν το περιεχόμενο της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων. Ακόμα χειρότερα τους ξεπερνούν με την μεταπατερική θεολογία τους….

   Επειδή θεωρούμε ότι το ποίμνιο είναι το μόνο που δεν φταίει για την έλλειψη κατήχησης. Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια να δώσουμε να καταλάβουν όλοι….. Και ελπίζουμε να ομιλούμε εις ώτα ακουόντων.

Μοναχός Μάκαριος Κουτλουμουσιανός

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΙ ΑΝΘΕΝΩΤΙΚΟΙ ΕΠΙ ΒΕΚΚΟΥ ΟΣΙΟΙ
 

Ο Όσιος Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος

Αποτέλεσμα εικόνας για φιλοθεος ζερβακος
 
Δια να γίνη ένωσις με τους παπιστάς και τον Πάπα, πρέπει ο Πάπας να μετανοήση και να επιστρέψη εις την μίαν αγίαν καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν, την οποίαν μας παρέδωκε ο Χριστός, δια των Αγίων Απο­στόλων και των Αγίων Πατέρων των επτά Οικουμενι­κών Αγίων Συνόδων.

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

 

† Ἀρχιμ. Χρυσόστομος Ν. Πῆχος
Ἡγούμενος Ἱερᾶς Κοινοβιακῆς Μονῆς «Ἡ Ζωοδόχος Πηγὴ» Λογγοβάρδας, Πάρου
ΚΑΤΑΓΝΩΣΙΣ ΕΤΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ
Διατυπωθεισῶν ὑπὸ τῆς αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ὅπως λαβοῦσα γνῶσιν διαπιστώσῃ, ἀποκηρύξῃ καὶ καταδικάσῃ αὐτὰς ὡς ἀντικειμένας τῇ ὀρθῇ διδασκαλίᾳ τῆς κατὰ Ἀνατολὰς Ὀρθοδόξου Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας.

Επιστολή πιστών στο Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό για τη Σύνοδο της Κρήτης

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Καιρός το ποίμνιο να ελέγξει εις ποια βοσκοτόπια της πίστεως οδηγείται, υπό των ποιμένων του.
 
Αποτέλεσμα εικόνας για μητροπολίτης ηλείας γερμανός
Σεβασμιώτατε 'Αγιε Ηλείας
Αποστέλλουμε προς την πατρική σας αγάπη την παρούσα επιστολή,με την παράκληση όπως ευαρεστηθείτε να μελετήσετε το θέμα της  παναιρέσεως του Οικουμενισμού και ειδικότερα τις αποφάσεις της λεγομένης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου η οποία συνήλθε στο Κολυμπάρι  της Κρήτης (26/06/6016). Η εν λόγω Σύνοδος δια των δεσμευτικών αποφάσεών της έχει αμέσους σωτηριολογικές επιπτώσεις επί του όλου σώματος της Εκκλησίας και της σωτηρίας των ψυχών,υπέρ ών Χριστός απέθανε.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ

 Αποτέλεσμα εικόνας για επισκοποσ ιερεύς

Γράφει ο Νεκτάριος Δαπέργολας
  Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας

     Η πρόσφατη απόφαση κάποιων κληρικών μας να προβούν στη διακοπή της μνημόνευσης των οικείων επισκόπων τους αποτελεί σημαντική εξέλιξη, που ευχόμαστε να επιφέρει ευρύτερες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο ενάντια στην προελαύνουσα εδώ και χρόνια παναίρεση του Οικουμενισμού. Και επειδή πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την απόφαση αυτή είτε ως πράξη φανατισμού και πρόκλησης σχίσματος (στη χειρότερη περίπτωση), είτε ως βιαστική κίνηση (στην καλύτερη), ας δούμε χωρίς παρωπίδες και υπεκφυγές για ποιους λόγους κανένας από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς δεν ευσταθεί.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

(π. Ἐπιφάνιος Θεοδωρόπουλος), Ἀπαρέγκλιτη τήρηση τῶν Ἱερῶν Κανόνων.

Σχετική εικόνα
Επισκέφθηκε κάποτε το Μοναστήρι ένας Κόπτης Θεολόγος. Στη συζήτηση, την οποία είχε με τον Γέροντα, αυτός του ευχήθηκε να τον οδηγήσει σύντομα ο Θεός στην Ορθοδοξία. Επειδή, όμως οι ιεροί Κανόνες απαγορεύουν τη συμπροσευχή με αιρετικούς, ο Γέροντας δεν του επέτρεψε να παρακολουθεί τις Ακολουθίες από το Ναό, αλλά από το Αρχονταρίκι, το οποίο βρίσκεται δίπλα σ’ αυτόν. Θυμάμαι, αναφέρει ο διασώσας το περιστατικό, ότι μεταξύ άλλων είπε:
– Στη ζωή μου δεν έχω να επιδείξω τίποτε καλό, πιστεύω όμως ότι οι ιεροί  Κανόνες θα απολογηθούν υπέρ εμού στον Θεό.

Γέροντας Γαβριήλ για τον Οικουμενισμό και την διακοπή μνημοσύνου.

'Αγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος: «Πάς ό λέγων παρά τά διατεταγμένα, καν αξιόπιστος ή, καν νηστεύη, καν παρθενεύη, καν σημεία ποιή καν προφητεύη, λύκος σοι φαινέσθω έν προβάτου δορά προβάτων φθοράν κατεργα­ζόμενος»
 
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ:... ένα ακόμα μήνυμα προς όσους εκ των Ιερέων και Αρχιερέων παραποιούν την Αγιοπατερική Παράδοση της Εκκλησίας μας.... Περιμένουμε να μετανοήσουν και να αναδειχθούν όντως πατέρες και διδάσκαλοι. Άξιοι του διακονήματος στο οποίο διετάχθησαν υπό της Εκκλησίας να διακονούν.....
Κύριε Ιησού Χριστέ πάρε το τιμόνι της Εκκλησίας Σου, στα δικά Σου χέρια. Αμήν.
π. Φώτιος Βεζύνιας.
 
 
ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ VIDEO

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης: Ἀπάντηση στὰ διωκτικὰ δικαστικὰ ἔγγραφα τῆς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για θεοδωροσ ζήσης
Πρωτοπρεσβύτερος
Θεόδωρος Ζήσης
Ὁμότιμος Καθηγητὴς
Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ.
18ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Περαίας
570 19 Ν. Ἐπιβάται
ΤΗΛ.: 23920.24865 FAX: 23920.27402

Θεσσαλονίκη 14.03.2017

Παναγιώτατον
Μητροπολίτην Θεσσαλονίκης
κ. Ἄνθιμον

Ἐνταῦθα

Θέμα: Ἀπάντηση στὰ διωκτικὰ δικαστικὰ ἔγγραφα τῆς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. 

Παναγιώτατε,

Μετὰ τὴν δι᾽ ἐπιστολῆς γνωστοποίηση ὅτι προέβην σὲ διακοπὴ τῆς μνημόνευσης τοῦ ὀνόματός σας ὡς ἐπισκόπου κατὰ τὴν τέλεση τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν τῆς Κυριακῆς τῆς Ὀρθοδοξίας (5-3-2017), τὴν ὁποία ἐπιστολὴ ἐλάβατε μέσῳ γραφείου ταχυμεταφορῶν τὸ μεσημέρι τῆς ἑπομένης (6-3-2017), μοῦ ἀποστείλατε κατὰ τὸν αὐτὸν τρόπον δύο ἔγγραφα τὸ πρωΐ τῆς ἑπομένης ἡμέρας (9.30 π.μ. 7-3-2017).

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του κηρύγματος κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ: «Πέπεισμαι γαρ ακριβώς ότι όσον αποδιίσταμαι τούτων και των τοιούτων, εγγίζω τον Θεόν».
 
Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του  κηρύγματος του π.Θεοδώρου Ζήση κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας
Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης
«Κήρυγμα της Ευαγγελικής περικοπής της Κυριακής της Ορθοδοξίας και η ανακοίνωση της διακοπής του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου»

(Απομαγνητοφώνηση κηρύγματος που εκφωνήθηκε από τον π.Θεόδωρο Ζήση, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, την 5η Μαρτίου 2017, Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο του Κηρύγματος πατώντας εδώ)
………………………………………………………..
Έφθασε καιρός, η των πνευματικών και ομολογητικών αγώνων αρχή.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ;

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Δείτε το VIDEO. Ακούστε καλά τις θέσεις των οικουμενιστών. Δεν είναι να τους αγνοήσουμε. Είναι Ιεράρχες της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Ας κάνουμε προσευχή για όλους μας. Να φωτίσει ο Κύριος το σκοτάδι που έπεσε... μετά την σύνοδο της Κρήτης... Γιατί η σύνοδος της Κρήτης επέβαλλε το σκοτάδι... και έχει την  απαίτηση να το δούμε ως το φως...
Μην απελπιζόμαστε. Ο Κύριος θα οδηγήσει το πλοίο του. Και όλοι όσοι βλασφημούν, ως εκλείπει καπνός εκλειπέτωσαν..
π. Φώτιος Βεζύνιας
 
ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ VIDEO

"Που εκκλησιάζονταν όσοι έκαναν Αποτείχιση;" - Απαντήσεις από την Εκκλησιαστική Ιστορία και Γραμματεία "

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Η παράδοση της Ορθοδόξου Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, είναι έτσι όπως περιγράφεται στο άρθρο του κ.  Νικολάου Μάννη. Λοιπόν  ακόμα έχουν κάποιοι Ιεράρχες αμφιβολίες για το τι πρέπει να κάνουν; Το Άγιο Όρος αναρωτιέται αν είναι ή δεν είναι η σύνοδος της Κρήτης αιρετική; Λοιπόν είναι ΑΙΡΕΤΙΚΗ. Και είναι χρέος των Ορθοδόξων - όσων έχουμε απομείνει - να διακόψουμε το μνημόσυνο των ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΟΦΡΟΝΩΝ. Και ο Κύριος της Δόξης, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θα δώσει την λύση την δική Του για την Εκκλησία Του. Μέχρι τότε ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ παιδιά μου, ΣΤΩΜΕΝ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ, ΠΡΟΣΧΩΜΕΝ ΤΗΝ  ΑΓΙΑΝ ΑΝΑΦΟΡΑΝ...
π. Φώτιος Βεζύνιας



ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Αποτείχιση, με απλά λόγια, ονομάζουμε την διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας με τον Επίσκοπο που κηρύσσει αίρεση. Σε Αποτείχιση προέβαιναν πάντοτε οι Ορθόδοξοι σε περίοδο αιρέσεως. Στην εποχή μας, με την μεγάλη αίρεση του Οικουμενισμού, του οποίου φορείς είναι σχεδόν όλοι οι Επίσκοποι των επισήμων Εκκλησιών, η Αποτείχιση είναι επιβεβλημένη, αλλά είναι εύλογο να προκύπτει, σε αυτούς που προβαίνουν σε αυτήν, ένα σοβαρό ερώτημα: "Που θα εκκλησιαζόμαστε πλέον;". Σε αυτό το ερώτημα απαντά η Εκκλησιαστική Ιστορία και Γραμματεία, οι οποίες διασώζουν τα έργα και την διδασκαλία των Ορθοδόξων Πατέρων μας. Ας τα δούμε.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Ορθόδοξοι της Αντιοχείας επί Ευζωΐου
Το 360 επίσημος Επίσκοπος Αντιοχείας, στη θέση του εξορισθέντος Αγίου Μελετίου, τοποθετήθηκε ο Ευζώιος. Ο Ευζώιος ήταν αρειανόφρονας γι' αυτό και οι Ορθόδοξοι  "διαχωρισθέντες ἀπὸ τοὺς κακοδόξους, συνηθροίζοντο εἰς τὴν Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν κειμένην ἐν τῇ καλουμένη Παλαιᾷ" (Μελετίου Αθηνών, Εκκλησιαστική Ιστορία, τόμος α΄, Βιέννη, 1783, σελ. 349). Χωρίσθηκαν δηλαδή όχι μόνο από τον Ευζώιο, αλλά και από τους συν αυτώ και εκκλησιαζόντουσαν στην παλιά πόλη της Αντιόχειας, σε έναν ναό που είχαν κτίσει οι Απόστολοι. Όπως γράφει ο ιστορικός: "χωρισθέντες ἀπὸ τὴν Ἀρειανικὴν συμμορίαν, τὰς θείας ἐτέλουν λειτουργίας ἐν τῇ καλουμένῃ Παλαιᾷ" (στο ίδιο, σελ. 379).

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ (ΚΑΝΟΝΟΛΟΓΟΥ), ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΚΑΚΟΔΟΞΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι είμαστε ηλίθιοι... ας διαβάσουν και μετά ας συνέλθουν.... και ας αποφασίσουν κατά την Ορθόδοξη Παράδοση. Ακόμα έχουμε χρόνο....
π. Φώτιος Βεζύνιας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΓΙΑ ΚΑΙΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η ΜΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ - Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΩΣ ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟ-ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΣ - ΑΠΟ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΤΟΥ
ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ  
Ή
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΊΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΠΡΕΠΟΥΣΑΣ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ;

Του
Κυριάκου Κυριαζόπουλου
καθηγητή (επ.) του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ.

Ερώτηση: Με δεδομένο ότι, μετά τη λεγόμενη «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο» της Κρήτης, ένας Μητροπολίτης από τις δέκα (10) Αυτοκέφαλες που συμμετείχαν σε αυτήν, αν υποτεθεί ότι έχει ορθόδοξο φρόνημα, αλλά, συμβιβαζόμενος με τις «συνοδικές» αποφάσεις της Ψευδο-συνόδου της Κρήτης, μνημονεύει την προϊσταμένη του αρχή (π.χ. με δεδομένο ότι ένας Μητροπολίτης από τις λεγόμενες Νέες Χώρες της Βόρειας Ελλάδος, αν υποτεθεί ότι έχει ορθόδοξο φρόνημα, αλλά μνημονεύει τις προϊσταμένες του αρχές, ήτοι τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος),  αν ένας υφιστάμενός του, ιερομόναχος ή ιερέας, παύσει το μνημόσυνο του εν λόγω Μητροπολίτη, τότε ο     ιερομόναχος ή ο ιερέας διαπράττει το εκκλησιαστικό ποινικό αδίκημα του σχίσματος ή όχι ;
Απάντηση: Σαφώς όχι, για τους εξής λόγους:

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΑΙΡΕΣΕΩΣ

 

Μοναχος Μακαριος Κουτλουμουσιανος
Καθισμα Αγίου Νικολάου
Ο Απόστολος Παύλος γράφει: "Υμείς έστε ναός Θεού ζώντος ". "Ουκ είδατε ότι ναός Θεού έστε και το Πνεύμα του Θεού οικεί εν υμίν; Ει τις τον ναό του Θεού φθείρει, φθείρει τούτον ο Θεός. Ο γαρ ναός του Θεού άγιος εστίν, οίτινες έστε υμείς ". Υμείς έστε σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους".
"Αυτόν (τον Χριστό) έδωκεν κεφαλήν υπέρ πάντα τη Εκκλησία ήτις έστι το σώμα αυτού, το πλήρωμα του τα πάντα εν πάσι πληρουμένου ".
Ερμηνεία :
Δεν ξέρετε πως είστε ναός του Θεού και ότι το Πνεύμα Του κατοικεί μέσα σας; Αν κάποιος, λοιπόν, καταστρέφει το ναό του Θεού, αυτόν θα έχω.
Η Αγία Έβδομη Οικουμενική Σύνοδος ορίζει: "Εκκλησίες δεν είναι οι οικοδομές απλώς των ναών και οι λαμπρότητες, αλλά το πλήρωμα των ευσεβών που βρίσκονται μέσα σε αυτές που υμνεί και δοξολογεί τον Θεό υπηρετώντας Αυτόν.

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Τό μέγα κηποταφεῖον

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Επιτέλους φωνή εκ του Αγίου όρους. Εμπρός άγιοι πατέρες, άγιοι καθηγούμενοι.... Ελάτε να ξυπνήσουμε τις κοιμισμένες συνειδήσεις. Ελάτε να βροντοφωνάξουμε για την Ορθοδοξία μας....
π. Φώτιος Βεζύνιας 
Αποτέλεσμα εικόνας για Γρηγορίου, Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Δοχειαρίου Ἁγ. Ὄρους
ΤΟ ΜΕΓΑ ΚΗΠΟΤΑΦΕΙΟΝ
Διάβασα στὸ Γεροντικό, ἕνα ἀπὸ τὰ πιὸ ἀρχαῖα βιβλία τοῦ μοναχικοῦ θεσμοῦ, ὅτι ὁ ἀββᾶς Μακάριος περπάτησε μέρες καὶ μέρες μέσα στὴν ἔρημο, γιὰ νὰ βρῆ τὸ κηποταφεῖο τοῦ Ἰαννῆ καὶ τοῦ Ἰαμβρῆ. Κι ἐγὼ χρόνια τώρα ψάχνω μὲ τὸν νοῦ μου νὰ βρῶ τὸ μεγαλύτερο νεκροταφεῖο τοῦ κόσμου. Εἶναι στὴν πολυάνθρωπη Ρωσσία;
Εἶναι στοὺς ἀρχαίους λαοὺς τῆς Ἀνατολῆς; Εἶναι στὴν εὐδαίμονα Ἀμερική; Καὶ μετὰ ἀπὸ πολλοὺς συλλογισμούς, καλοὺς καὶ κακούς, κατέληξα σὲ ἕνα πολὺ πικρὸ συμπέρασμα. Εἶναι, μὴ τρομάξετε, οἱ ἐπίσκοποί μας στὴν Ἑλλάδα!
Χαλάει ὁ κόσμος, γκρεμίζονται τὰ πάντα (ἀκόμη καὶ εὐκτήριοι οἶκοι Ἰεχωβάδων καὶ δαιμονολατρῶν γίνονται μὲ τὶς εὐλογίες τῶν κρατούντων!)· οὔτε μιλιὰ οὔτε λαλιά. Κατήντησαν σὰν τὰ εἴδωλα τῶν ἐθνῶν· μήτε βλέπουσι μήτε ἀκούουσι μήτε λαλοῦσι! Οἱ τάφοι τῶν μαρτύρων καὶ τῶν ὁσίων πάντα λαλοῦν, θαυματουργοῦν, πληροφοροῦν, εὐωδιάζουν. Ἔχουμε σήμερα, δυστυχῶς, στὴν Ἐκκλησία ἕνα ζωντανὸ κοιμητήριο, ὅπου οὐκ εἰσὶ λαλιαὶ οὐδὲ λόγοι.

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Δημ.Κεραμιδά: «Μαζί κηρύσσουμε τον Κύριο. Καθολικοί και Ορθόδοξοι σε πορεία καταλλαγής»

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Οι οικουμενιστές άρχισαν να φανερώνουν τα βαθύτερα των σκέψεων τους. Διαβάστε λοιπόν το παρακάτω άρθρο. Αξίζει τον κόπο.

π. Φώτιος Βεζύνιας

Δημ.Κεραμιδά: «Μαζί κηρύσσουμε τον Κύριο. Καθολικοί και Ορθόδοξοι σε πορεία καταλλαγής»

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ναυπάκτου Ἱερόθεος: «Χάριν τῆς ἑνότητος»

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Λέγει ο Άγιος Ναυπάκτου...Ἑπομένως, στήν Ἐκκλησία δέν εἶναι δυνατόν «χάριν τῆς ἑνότητος» νά ἀναιρεῖται ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία, ἡ ὀρθόδοξη θεολογία καί τελικά νά ὑπονομεύεται ὅλη ἡ ἀποκαλυφθεῖσα πίστη.
Ὅταν ἐπικρατῆ ἀπόκλιση ἀπό τήν πίστη δέν εἶναι ἐπαινετή ἡ ἑνότητα, ἀντίθετα ἐκεῖνος πού διαφυλάσσει τήν ἀποκαλυφθεῖσα πίστη διαφυλάσσει τήν ἑνότητα. Ἐπίσης, στά ἐκκλησιαστικά θέματα δέν μπορεῖ κανείς νά ἀκολουθῆ τήν διπλωματία καί νά παλινωδῆ, νά ἀλλάση κάθε φορά ἀπόψεις καί νά χαρακτηρίζη αὐτήν τήν νοοτροπία ὡς συμβολή στήν ἑνότητα......

..για να δούμε επιτέλους ποία είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε... Γιατί στο τέλος θα τρελαθούμε....
π. Φώτιος Βεζύνιας


Αποτέλεσμα εικόνας για Ναυπάκτου Ἱερόθεος


«Χάριν τῆς ἑνότητος»
τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου
Πολλές φορές στίς διάφορες συναντήσεις ἀνθρώπων, ἀκόμη καί σέ ἐκκλησιαστικά Συνοδικά Ὄργανα, διατυπώνεται ἡ ἄποψη ὅτι πρέπει νά συμφωνήσουμε σέ ἕνα θέμα, ἔστω καί ἄν ἔχουμε διαφορετική γνώμη, «χάριν τῆς ἑνότητος». Καί συμβαίνει τά ἴδια τά Συνοδικά Ὄργανα, στά ὁποῖα συμμετέχουν οἱ ἴδιοι ἄνθρωποι, νά ἀποφασίζουν διαφορετικά, πράγμα τό ὁποῖο δικαιολογεῖται ὅτι γίνεται «χάριν τῆς ἑνότητος» ἤ «γιά τήν ἑνότητα».
Ὑπάρχουν δέ καί ἄνθρωποι, πολιτικοί, ἐκκλησιαστικοί, οἱ ὁποῖοι διατείνονται ὅτι ἀγωνίζονται γιά τήν ἑνότητα τοῦ σώματος στό ὁποῖο συμμετέχουν, ὡσάν κάποιοι ἄλλοι νά μή ἐνδιαφέρωνται γιά τήν ἑνότητα.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΑ ΥΨΩΜΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟ)

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Μη βιαστείτε δείτε το βαθιά... Στο βάθος.. έχει το νόημά του ως γεγονός...


Σήμερα Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων η εκδήλωση του Μορφωτικού Συνδέσμου με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας.
Το πρωΐ τελέσθηκε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου. Συμπροσευχήθηκε και ο Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος. Εκφράζονται θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Μπενλίσοϊ και τις κυρίες του Μορφωτικού Συνδέσμου για τα νηστίσιμα εδέσματα και για την οργάνωση της εκδήλωσης. Από τα ιστορικά Υψωμαθειά, την Πόλη εντός των Τειχών, ευχόμεθα σε όλες τις γυναίκες του κόσμου τα χρόνια πολλά με αγάπη, υγεία και χωρίς βία. 

Γιατὶ ὁ Οἰκουμενισμὸς ἀποτελεῖ τὴν μεγαλύτερη αἵρεση στὴν ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας

Αποτέλεσμα εικόνας για οικουμενισμοσ
Γράφει ο
Ἀδαμάντιος Τσακίρογλου

Ἐπειδὴ πολλοὶ ἀνημέρωτοι πιστοὶ ρωτοῦν: Τί κακὸ ὑπάρχει στὸν λεγόμενο Οἰκουμενισμό; Γιατὶ μιλοῦν μερικοὶ γιὰ παναίρεση καὶ μολυσμό καὶ γιατὶ κατηγοροῦνται οἱ Ἐπίσκοποι καὶ οἱ Ἱερεῖς (ποὺ δὲν ἀπομακρύνονται ἀπο τοὺς Οἰκουμενιστές), μιᾶς καὶ ἡ ὅλη αὐτὴ ἡ κίνηση ἐπιβάλεται ἀπὸ τὶς σημερινὲς συνθῆκες, κρίνεται ἀναγκαῖο νὰ παρατεθοῦν οἱ παρακάτω διαπιστώσεις ἀναφορικὰ μὲ τὸν χαρακτῆρα τοῦ Οἰκουμενισμοῦ: 
Ὁ Οἰκουμενισμὸς εἶναι:
Θεομάχος, ἀφοῦ ἀπαιτεῖ κατανόηση γιὰ τοὺς ἐκτὸς Ἐκκλησίας καὶ ἀναγνωρίζει στὶς αἱρέσεις καὶ στὶς διαφορετικὲς θρησκεῖες συμμετοχὴ στὸ σωτηριακὸ ἔργο τοῦ Θεοῦ, μερικὲς μάλιστα τὶς ὀνομάζει παρανόμως ἀβρααμικές. Κατὰ τὸν Παῦλο ὅμως οἱ τῆς Πίστεως οὗτοι υἱοὶ Ἀβραὰµ κληθήσονται (πρὸς Γαλ. 3,7). «οἱ ἐκ πίστεως, οὗτοί εἰσιν υἱοὶ Ἀβραάμ».