Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Γερμανική τρομοκρατία περί "ελληνικής χρεοκοπίας" για να κοπούν μισθοί & συντάξεις


Το γνωστό βρώμικο παιχνίδι της "άτακτης χρεοκοπίας" της Ελλάδας παίζουν από χθες οι Γερμανοί πρώτα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη το Σεπτέμβριο» και συνεχίστηκε σήμερα από την Süddeutsche Zeitung, η οποία υποστηρίζει επίσης ότι μέχρι το φθινόπωρο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Στόχος, φυσικά, να παράσουν οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συτνάξεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί προεκλογικά η κυβέρνηση ότι νδεν θα υπάρξουν.
Αποτέλεσμα όλων αυτών το Χρηματιστήριο της Αθήνας να υποστεί "κραχ" με -7,5% αυτή την ώρα.
 Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «Γερμανία και ΔΝΤ αρνούνται ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα. Από τον πρωθυπουργό Σαμαρά λείπουν 50 δισ. ευρώ. Το φθινόπωρο απειλείται χρεοκοπία η χώρα».

Στο σχόλιο της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται ότι: «Για μια τέτοια χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο, όπως δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο για τη συνολική διαχείριση της κρίσης. Σαφές είναι μόνο ότι νομικά και πολιτικά δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθούν οι Έλληνες από την ευρωζώνη. Μόνο η ΕΚΤ θα είχε έμμεσα τη δυνατότητα να κλείσει τη στρόφιγγα στην Αθήνα και να εξαναγκάσει τον Σαμαρά σε έξοδο από την ευρωζώνη». 
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα».
Απίθανη θεωρεί, τέλος, την έγκριση τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου. Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια τρύπα δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που αποδίδεται στο γεγονός ότι πάγωσαν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Επιπλέον, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθούν και εξαιτίας του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί χρονική παράταση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας. 
Τη σκυτάλη πήρε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει και τελικά θα βγει από την Ευρωζώνη. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Επίσης, σύμφωνα με το «Bloomberg», η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να βρει περικοπές ύψους 8 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα δύο χρόνια, με κλείσιμο δεκάδων οργανισμών και φορέων, ποσό που όμως δεν είναι αρκετό καθώς έχει δεσμευτεί στο δεύτερο Μνημόνιο για περικοπές 11,5 δισ.
  Η Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει για την πιθανή άρνηση του ΔΝΤ να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα: «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν φρόντισε τυχαία να έχει μαζί της το ΔΝΤ στην ‘επιχείρηση Ακρόπολη’. Ήθελε ένα θεσμό που εκτίθεται λιγότερο σε πολιτικές πιέσεις από ότι οι υπεύθυνοι στην ΕΕ. Το ΔΝΤ θα ήταν η τεχνική ραχοκοκαλιά της κάθε τρόικας, η οποία θα ελέγχει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι όμως μόνο οι σωτήρες στην Ουάσινγκτον που έχουν χάσει την υπομονή τους».
 Βουτιά 5,23% στο χρηματιστήριο  της Μαδρίτης και πτώση 4,04% στο  Μιλάνο. Σε κακή κατάσταση συνεχίζουν τα ομολόγα σε Ισπανία και Ιταλία, με το επιτόκιο στην πρώτη να φθάνει το 7,52%, ενώ το ιταλικό ανήλθε στο 6,39%.
Η κακή εικόνα υποδαυλίζεται από τις αναλύσεις ξένων οίκων, που θεωρούν τη χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών ως χαμένη υπόθεση. Επιπλέον, σε όλους ήταν γνωστό ότι τα κεφάλαια που διαθέτει η Ευρώπη για τη διάσωση των  τραπεζών δεν επαρκούν.
Tην ίδια ώρα, το γερμανικό επιτόκιο στα δεκαετή έχει φθάσει στο 1,14%, ενώ το ευρώ αντιστέκεται στα 1,21 δολάρια. Πτώση κοντά στο 2% για την Γαλλία, 1,6% για τη Γερμανία και 1,7% για το Λονδίνο.
Eκτός από το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουμε κάθετη πτώση 4,36% στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και 3,44% στο Μιλάνο. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο του ισπανικού δεκαετούς έχει φθάσει στο 7,52% και το αντίστοιχο ιταλικό στο 6,39%.
Η ανησυχία ότι τα χρήματα για τις ισπανικές τράπεζες δεν είναι αρκετά οδηγεί σε βίαιη έξοδο από τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας. Όμως, ο παραλογισμός βρίσκεται στο γερμανικό ομόλογο αναφοράς (δεκαετία) το οποίο έχει επιτόκιο 1,10% -που είναι το χαμηλότερο σημείο μεταπολεμικά, καθώς έχει πέσει κάτω από το 1,20%.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΣΧΟΛΙΟ: ..και ο Θεός βοηθός
...τα χειρότερα έρχονται...
π. Φώτιος Βεζύνιας