Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' καλεί....

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' κάλεσε από το Λίβανο Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στη Μέση Ανατολή να «εξαλείψουν τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό», τον οποίο χαρακτήρισε ως «θανάσιμη» απειλή, σε μια στιγμή που η περιοχή συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μερικές φορές φονικές κατά της αντιισλαμικής ταινίας.
Στην αποστολική Παραίνεση - ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για τους επισκόπους της Ανατολής - που υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής στον Άγιο Παύλο της Αρίσα, κοντά στη Βηρυτό, πρώτο σκέλος του ταξιδιού του στο Λίβανο, ο Βενέδικτος ΙΣΤ' αναφέρει ότι αυτός ο φονταμενταλισμός «θλίβει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και αρνείται την κοινή κοσμική ζωή» που χαρακτήριζε χώρες όπως ο Λίβανος.
Ο φονταμενταλισμός «θέλει να πάρει την εξουσία, μερικές φορές με τη βία στη συνείδηση του καθενός και στη θρησκεία για πολιτικούς λόγους», προειδοποίησε ο Πάπας, χωρίς να δείχνει με το δάχτυλο αποκλειστικά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό.
«Απευθύνω επείγουσα έκκληση σε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους της περιοχής, για να επιδιώξουν με το παράδειγμά τους και τη διδασκαλία τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη αυτής της απειλής που πλήττει αδιακρίτως και θανατηφόρα τους πιστούς όλων των θρησκειών».
«Το να χρησιμοποιούμε τις λέξεις που αποκαλύπτουν, τις ιερές Γραφές ή το όνομα του Θεού για να δικαιολογήσουμε τα συμφέροντά μας, τις πολιτικές μας τόσο εύκολα εξυπηρετικές ή τις βιαιότητές μας, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Πάπα, «οι οικονομικές και πολιτικές αβεβαιότητες, η ικανότητα χειραγώγησης από ορισμένους και μια ελλιπής κατανόηση της θρησκείας, μεταξύ άλλων, δημιουργούν το λίκνο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».
Η αποστολική Παραίνεση «Εκκλησία της Μέσης Ανατολής» υπογράφηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά τη σύνοδο των επισκόπων της Μέσης Ανατολής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό το φθινόπωρο του 2010, λίγο πριν από την «Αραβική Άνοιξη».
Το κείμενο αυτό επιμένει στην προγονική παρουσία των Χριστιανών ως «αναπόσπαστου τμήματος» της Μέσης Ανατολής, σε μια «υγιή λαϊκότητα», στην απόρριψη της βίας, τη βούληση για την καταπολέμηση των «στρατηγικών που αποβλέπουν σε μια Μέση Ανατολή μονόχρωμη», στη «διαφανή» διαχείριση των Οικονομικών των εκκλησιών και στην υποδοχή των χριστιανών προσφύγων και των μεταναστών.

πηγή: www.amen.gr


ΣΧΟΛΙΟ: .............είναι ο βασικός μοχλός όλων.

Χαίρετε εν Κυρίω
π. Φώτιος Βεζύνιας