Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Αγωνία για τον νόμο σχετικά με την αλλαγή ονόματος των Εκκλησιών στην Ουκρανία

   
ukrania 1
 
Ανακοινωθέν σχετικά με τον νόμο περι θρησκευτικών οργανώσεων που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, εξέδωσε το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας.
 
ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
 
Στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας, όπως ορίζεται από το νόμο αριθ. 2662-VIII, λήγει η προθεσμία για την εθελοντική απόρριψη της επίσημης ονομασίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ως πρόεδρος της υποεπιτροπής για την ελευθερία της συνείδησης και τις θρησκευτικές οργανώσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πολιτισμό και την πνευματικότητα Βίκτωρ Ελένσκι, σε περίπτωση άρνησης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της μετονομασίας, το όνομα στον επίσημο κατάλογο θα αλλάξει με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας, και το καταστατικό θα στερηθεί της κρατικής καταχώρησης.
Έτσι, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να σταματήσει να υπάρχει στο νομικό πεδίο της Ουκρανίας και να χάσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις εκκλησίες της για λατρεία.
Ως αποτέλεσμα, στις 28 Απριλίου, την ημέρα του Πάσχα, εκατομμύρια Ουκρανοί Ορθόδοξοι σε 12.092 εκκλησιαστικές ενορίες θα στερηθούν το δικαίωμα να προσεύχονται στην Εκκλησία τους.
Η εφαρμογή του Νόμου αριθ. 2662-VIII δημιουργεί, σύμφωνα με την Πρωτοσύγκελλο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Μπορισπόλ και Μπροβαρι Αντώνιο, τις ευκαιρίες και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ταυτόχρονων και εκτεταμένων επιθέσεων σε ναούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπέρ του νεοσύστατου οργανισμού στη χώρα, η οποία καταχωρήθηκε ως «Κίεβο Μητρόπολη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο το γεγονός της υιοθέτησης από το Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας του νόμου αριθ. 2662-VIII προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην ουκρανική θρησκευτική κοινότητα.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2019 μιλώντας δημοσίως ο επικεφαλής ραβίνος του Κιέβου και της Ουκρανίας Ιάκωβ Δοβ Μπλαϊχ, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος του Πανουκρανικού Συμβουλίου για τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος αριθ. 2662-VIII, με αλλαγές στον ουκρανικό νόμο «για την ελευθερία της συνείδησης και τις θρησκευτικές οργανώσεις», δεν συμμορφώνεται με το Σύνταγμα της Ουκρανίας και παραβιάζει την αρχή του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανισμών έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι η έγκριση του νόμου αριθ. 2662-VIII προκάλεσε αρνητική αντίδραση στη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και οι διεθνείς οργανισμοί που υποστηρίζουν το Κίεβο έκαναν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την ανικανότητα και τον προκλητικό χαρακτήρα τέτοιων ενεργειών.
Μετά την ψήφιση του νόμου αριθ. 2662-VIII στην Ουκρανία καταγράφονται δεκάδες αρπαγές ναών, ξυλοδαρμοί, παρενοχλήσεις ενοριτών και κληρικών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλες περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία.