Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Η Ουκρανία είναι εργαστήριο του οικουμενισμού – «Πάπας» Ιωάννης Παύλος Β’

 ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Πρέπει οι Ιεράρχες να σκύψουν με ουσιαστική αγάπη στην ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ... Πρέπει να αναλογισθούν τί κάνουν και που οδηγούν την Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία... Γνωρίζουν πολύ καλά.. ότι είναι μεγάλο αμάρτημα η δημιουργία ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ μέσα στην Εκκλησία.

π. Φώτιος Βεζύνιας
 
 
Διάβασα σε ένα άρθρο ότι ο «Πάπας» Ιωάννης Παύλος Β’ είχε πει ότι η Ουκρανία είναι εργαστήριο του οικουμενισμού. Έψαξα να βρω πότε και πως ειπώθηκε αυτή η φράση και βρήκα ότι ειπώθηκε κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία το 2001. Ενδεχομένως να ειπώθηκε σε εκείνη την επίσκεψη και με άλλον τρόπο από αυτόν που θα διαβάσετε (έδωσε τότε πολλές ομιλίες και είχε πολλές συναντήσεις) ή να ειπώθηκε από τον ίδιο και κάποια άλλη στιγμή εκτός Ουκρανίας. Πάντως, το νόημα είναι εκεί και όντως ειπώθηκε. 

Ποιός θα μπορούσε να το φανταστεί, ότι αυτό που είπε ο «Πάπας» πριν 18 χρόνια, γίνεται σήμερα πράξη στην Ουκρανία! Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα μεσολάβησε μία ψευδοσύνοδος που βάπτισε τις αιρέσεις «εκκλησίες» και εισήγαγε και «συνοδικώς» μία νέα εκκλησιολογία. Δόθηκε κατόπιν αυτοκεφαλία από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε ένα μόρφωμα δυτικόφρονων σχισματικών, καθηρημένων και αχειροτόνητων που ήδη κλείνουν το μάτι στους Ουνίτες της Ουκρανίας και διεξάγουν διαλόγους μαζί τους προς την κατεύθυνση της ένωσης. 
Και χωρίς να το καταλάβουμε βρεθήκαμε μπροστά σε μία «νέα πραγματικότητα», την οποία ήδη προσπαθούν να καλλιεργήσουν στην Ελλάδα αρκετοί Ιεράρχες εδώ και πολλά χρόνια μέσω κυρίως του «λαϊκού οικουμενισμού». Φτάσαμε στο σημείο να ακούγεται το παπικό πιστεύω μέσα σε Ορθόδοξο Ναό και μπροστά σε 5 δεσποτάδες, συμπεριλαμβανομένου του επιχώριου δεσπότη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, και ουδείς εξ’ αυτών αντέδρασε. Κοντεύουν 2 μήνες από τότε και η Μητρόπολη δεν έχει αναιρέσει την αίρεση του Φιλιόκβε που ακούστηκε μέσα στον Ναό. Και πρόσφατα μάθαμε ότι η διαβόητη μεταπατερική σχολή Βόλου, του «αναβαθμισμένου», «πολυπράγμονα» και «πολυάσχολου» στην Εκκλησία της Ελλάδος Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, εκτός από την «θεολογική» μεταπατερική κατάρτιση που έκανε στους δυτικόφρονες ουνιτίζοντες Ουκρανούς σχισματικούς, συμμετείχε και σε διάσκεψη με Ουνίτες για την υιοθέτηση μιας νέας εκκλησιολογίας!
Σε ποιους απευθύνεται ο «Πάπας».
Για να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει έψαξα και βρήκα λίγα πράγματα.
Στην Ουκρανία οι Παπικοί έχουν δημιουργήσει τις ακόλουθες ‘επισκοπές’ που υπάγονται στον «Πάπα». Πληροφορίες από ΕΔΩ και ΕΔΩ.
1) Μία λατινική ‘εκκλησιαστική’ επαρχία στην οποία προεδρεύει ένας ‘αρχιεπίσκοπος’ στην πόλη Λβιβ, με 6 βοηθητικές ‘επισκοπές’ στις οποίες υπάρχει από ένας ‘επίσκοπος΄.
2) Μια πιο εκτεταμένη ‘ιεραρχία’ στους ‘Ανατολικούς Καθολικούς’, η οποία περιλαμβάνει:
α. τους Ελληνόρυθμους καθολικούς
β. τους  Ρουθηνόρυθμους (Ρουθηνοί) καθολικούς (επίσης Βυζαντινό τυπικό)
γ. τους Αρμενιόρυθμους καθολικούς (Αρμενικό τυπικό)
Με αυτόν τον τρόπο οι Παπικοί έχουν όντως δημιουργήσει ένα ελεγχόμενο πειραματικό εργαστήριο (ας το πούμε) του οικουμενισμού -διαχριστιανικού σε πρώτη φάση- στο υπογάστριο της Ρωσίας.
Ο Ιωάννης Παύλος Β’ απευθύνεται σε όλους αυτούς. Η ομιλία έγινε στο Κίεβο στις 24 Ιουνίου του 2001. Ολόκληρη η ομιλία βρίσκεται ΕΔΩ.
...Εδώ η Εκκλησία αναπνέει με τους δύο πνεύμονες της Ανατολικής και της Δυτικής παράδοσης. Εδώ υπάρχει μια αδελφική συνάντηση ανάμεσα σε εκείνους που αντλούν από τις πηγές της Βυζαντινής πνευματικότητας και εκείνους που τρέφονται από την Λατινική πνευματικότητα. Εδώ η βαθιά αίσθηση του μυστηρίου που περιλούζει την θεία λειτουργία των Ανατολικών Εκκλησιών και η μυστικιστική λακωνικότητα του Λατινικού τυπικού έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο και εμπλουτίζουν από κοινού η μία την άλλη.
Ζώντας ως μέλη της μίας Εκκλησίας, αλλά με σεβασμό στις διαφορετικές τελετουργικές παραδόσεις, έχετε μια μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα σημαντικό «εκκλησιαστικό εργαστήριο» με στόχο την οικοδόμηση της ενότητας εν τη ποικιλία. Τούτος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσετε στις πολυποίκιλες ποιμαντικές προκλήσεις της εποχής μας. …
Αυτή η βαθιά εμπειρία της κοινωνίας μέσα στην Καθολική Εκκλησία αναμφίβολα θα τονώσει τις κατάλληλες μορφές μιας αδελφικής συνεργασίας με τους Ορθόδοξους αδελφούς μας, έτσι ώστε μαζί να ανταποκριθούμε στην αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου για την αλήθεια και την χαρά, που ο μόνο ο Ιησούς Χριστός μπορεί να ικανοποιήσει απόλυτα. Ο οικουμενικός διάλογος συνεπώς πρέπει να αποτελεί απαραίτητη προτεραιότητα για τους πιστούς και τις Εκκλησίες στην Ουκρανία. Η διαίρεση των Χριστιανών σε διαφορετικές ομολογίες απεικονίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη συμφιλίωση και την ορατή κοινωνία μεταξύ των μαθητών του Χριστού, αλλά η εμπειρία του παρελθόντος μας βοηθά να κοιτάξουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση.
Η δίψα για ενότητα έχει γίνει πιο έντονη μετά από την Β’ Βατικανή Σύνοδο, και σήμερα σε όλους τους Χριστιανούς αυξάνεται η συνειδητοποίηση της ανάγκης για θαρραλέα κατανόηση και στενότερη συνεργασία. Ως διάδοχος του Πέτρου, σήμερα σας ενθαρρύνω και σας παροτρύνω, αγαπητοί Αδελφοί Επίσκοποι, να ακολουθήσετε αυτό το μονοπάτι και σας εγγυώμαι την υποστήριξη της Αγίας Έδρας για τις γενναιόδωρες προσπάθειές σας.

Σχόλιασμός / μετάφραση Φαίη.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ: https://tasthyras.wordpress.com/2019/07/27/%ce%b7-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85/