Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Παγκόσμια χειραγώγηση με τη σύνδεση υψηλών θερμοκρασιών και κλιματικής αλλαγής – Τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα

Παγκόσμια χειραγώγηση με τη σύνδεση υψηλών θερμοκρασιών και κλιματικής αλλαγής – Τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα
 Η λανθασμένη λήψη των δεδομένων και η «αστική θερμική ασπίδα» - «Ο καιρός αλλάζει συνεχώς και τα ανθρώπινα όντα υφίστανται τις συνέπειες. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανόδου της θερμοκρασίας αλλά αυτό είναι κυρίως ευεργετικό για την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών».


H προπαγάνδα και η απόπειρα χειραγώγησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης όσον αγορά το συσχετισμό της κλιματικής αλλαγής με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το καλοκαίρι που διανύουμε είναι σαρωτική:

«Ακραίες», «κολασμένες», και «θανατηφόρες»: Αυτές οι λέξεις και κάποιες παρόμοιες, χρησιμοποιούνται από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης για να περιγράψουν τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που σαρώνουν τον πλανήτη.

«Ο πιο ζεστός μήνας μόλις τελείωσε. Γίναμε μάρτυρες καύσωνα, ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και σοβαρές συνέπειες για την υγεία”, δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus,, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο Twitter.

«Είναι μια έντονη υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης για συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το ανησυχητικό ορόσημο για να τροφοδοτήσουμε την αποφασιστικότητά μας για τολμηρή δράση για το κλίμα. Μαζί, μπορούμε να εντείνουμε την τον προσανατολισμό σε βιώσιμες λύσεις και να δημιουργήσουμε έναν πιο ψυχρό, πιο ανθεκτικό κόσμο για τις επόμενες γενιές».

Ας δούμε όμως τι επισημαίνουν πραγματικά οι επιστήμονες στις ΗΠΑ που ηγούνται άλλωστε της προσπάθειας για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Myron Ebell, διευθυντής και ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, είπε ότι ενώ ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν ζεστοί σε πολλές τοποθεσίες, άλλα μέρη παρουσίασαν θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου.

Το Λος Άντζελες, για παράδειγμα, γνώρισε τον 10ο πιο ψυχρό Ιούνιο ιστορικά, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Ναι, ο Ιούνιος ήταν ζεστός, ο Ιούλιος ήταν καυτός, παγκοσμίως, αλλά όχι από την οροφή», είπε ο Ebell.

«Ο πλανήτης δεν βράζει. Η Νότια Ευρώπη είχε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά δεν υπάρχουν παντού υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ»

Το Φοίνιξ της Αριζόνα είχε έναν ιδιαίτερα ζεστό Ιούλιο, με τα προκαταρκτικά στοιχεία να δείχνουν μέση υψηλή θερμοκρασία 114,7 βαθμών Fahrenheit (45.6°C). Η μέση υψηλή θερμοκρασία από το 1991 έως το 2020 ήταν 106,5 βαθμοί ((42°C).

Οι μετρήσεις θερμοκρασίας καταγράφονται στο διεθνές αεροδρόμιο Phoenix-Sky Harbor, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) της NOAA. Και το Χιούστον του Τέξας παρουσίασε θερμοκρασία 10 βαθμών Fahrenheit υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία του NWS.

Ο σταθμός που βρίσκεται στο Houston Intercontinental κατέγραψε μέση ημερήσια θερμοκρασία 97,7 βαθμών για τον Ιούλιο. Ωστόσο, σε αγροτικές πόλεις του Τέξας, όπως το Water Valley, οι μεταβολές της θερμοκρασίας δεν ήταν καθόλου ακραίες. Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου εκεί ήταν 97,8 βαθμοί Fahrenheit, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μέσο όρο των 97 βαθμών.

Ο John Christy, ειδικός για τις κλιματικές αλλαγές και καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και διευθυντής του Earth System Science Center, επισήμανε ότι για τη μακροπρόθεσμη ακρίβεια θερμοκρασίας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν στοιχεία που παρέχουν αγροτικοί σταθμοί με τουλάχιστον 100 χρόνια καταγραφής.

«Σε περιφερειακό επίπεδο, η Δύση έχει δει τον μεγαλύτερο αριθμό ρεκόρ θερμών καλοκαιριών τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά η κοιλάδα του Οχάιο και οι μεσοδυτικές πολιτείες αντιμετωπίζουν την αντίστροφη κατάσταση», δήλωσε ο Christy .

«Για τις ΗΠΑ συνολικά, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δημιουργήσει μόνο έναν μέσο αριθμό ρεκόρ. Η δεκαετία του 1930 είναι ακόμα στη κορυφή όσον αφορά την παραγωγή των περισσότερων 100 ημερών υψηλής θερμοκρασίας σε ένα χρόνο.

Η μεθοδολογία

Η κύρια μέθοδος της NOAA όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες είναι οι σταθμοί του Παγκόσμιου Ιστορικού Κλιματολογικού Δικτύου (GHCN).

Αυτοί είναι σταθμοί ξηράς και επιφάνειας σε όλη την υδρόγειο που μετρούν κλιματικά δεδομένα και συχνά βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό πληθυσμό και υποδομές.

Ο κ. Ebell είπε ότι οι μετρήσεις της θερμοκρασίας επηρεάζονται από το τι υπάρχει γύρω από το θερμόμετρο, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και των ανθρώπων. Για να έχετε μια πραγματικά ακριβή ένδειξη της θερμοκρασίας, πρέπει να εξετάσετε τα δορυφορικά δεδομένα, επισήμανε.

Η διαδικασία της καταγραφής και οι «αστικές θερμικές νησίδες» Περιοχές υψηλού πληθυσμού και πυκνών υποδομών παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τις μέσες θερμοκρασίες των περιοχών μεγάλης κλίμακας, επειδή τα περισσότερα καταγεγραμμένα στοιχεία του GHCN βρίσκονται εκεί όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι, επισήμανε ο Roy Spencer, κλιματολόγος, πρώην επιστήμονας της NASA και τώρα κύριος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο. της Αλαμπάμα στο Χάντσβιλ.

Αυτό το φαινόμενο, είπε ο Spencer, ονομάζεται «αστική θερμική νησίδα». «Καθώς προχωράμε σε υψηλότερους σταθμούς με υψηλότερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις, διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας γίνεται εντονότερο», ανέφερε ο κ. Spencer στις 13 Ιουλίου.

Τα δεδομένα από δορυφόρους

Ο κ. Ebell συμφωνεί, «Εάν πιστεύετε τους επιστήμονες του κλίματος, τότε το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας δεν είναι πραγματικά πολύ. Αλλά, στην πραγματικότητα, είναι. Και ακόμη και αρκετά μικρά μέρη με άσφαλτο θα έχουν αυτό το φαινόμενο»

Για να έχετε μια πιο ακριβή ανάγνωση των κυμαινόμενων επιφανειακών θερμοκρασιών της Γης γενικά, ο Spencer και ο Christy ανέπτυξαν ένα σύνολο δεδομένων παγκόσμιας θερμοκρασίας από δεδομένα μικροκυμάτων που παρατηρήθηκαν από δορυφόρους. Ξεκίνησαν το έργο τους το 1989 και ανέλυσαν δεδομένα από το 1979.

«Με την παγκόσμια κάλυψη από τους δορυφόρους, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε την πραγματική παγκόσμια μέση θερμοκρασία του αέρα», είπε ο Christy στην Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ. για το Περιβάλλον και τα Δημόσια Έργα.

«Δύο συγκεκριμένα στρώματα έχουν υποβληθεί σε ακριβείς μετρήσεις: 1) η κατώτερη τροπόσφαιρα ή τα χαμηλότερα 7 χιλιόμετρα [4,3 μίλια] αέρα δίπλα στην επιφάνεια, και 2) το στρώμα στα 17 έως 21 km [10,5 μίλια έως 13 μίλια], ή χαμηλότερη στρατόσφαιρα.”

Το 1991, ο Christy και ο Spencer τιμήθηκαν με το μετάλλιο της NASA για εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα για το έργο τους.

Και το 1996, έλαβαν ένα ειδικό βραβείο από την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία «για την ανάπτυξη μιας μεθόδου παγκόσμιας, ακριβούς καταγραφής της θερμοκρασίας της γης… προωθώντας θεμελιωδώς την ικανότητά μας να παρακολουθούμε το κλίμα».

Τo φαινόμενο El Niño

Ο Christy είπε ότι οι πρόσφατες παγκόσμιες δορυφορικές μετρήσεις μέτρησαν τον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων 45 ετών κατά περίπου ένα τέταρτο του βαθμού.

Είπε ότι το «πρόδρομο και ισχυρό φαινόμενο El Niño ήταν ένας «σημαντικός παράγοντας» στην αύξηση.

Και η έκρηξη του ηφαιστείου της Hunga Tonga το 2022 έστειλε υδρατμούς στη στρατόσφαιρα, κάτι που θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον θέρμανση.

«Κάνει ζέστη σε άλλα μέρη ενώ δεν κάνει σε άλλα», είπε ο κ. Christy. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν – αλλά σημειώστε ότι ο 19ος αιώνας ήταν ένας από τους ψυχρότερους των τελευταίων 10.000 ετών, επομένως θα περιμέναμε από τη φύση να ανακάμψει από αυτό, υποβοηθούμενη λίγο από τα επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου των οποίων η θεμελιώδης άνοδος δείχνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή».

Γενικά, από το 1979, η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται με σταθερό ρυθμό 0,23 βαθμών Fahrenheit κάθε 10 χρόνια, σύμφωνα με τα παγκόσμια δορυφορικά δεδομένα, σημείωσε ο Spencer.

Μηνύματα για το κλίμα

Στις 27 Ιουλίου, ο πρόεδρος Joe Biden εκφώνησε μια ομιλία, στην οποία δήλωσε ότι «οι θερμοκρασίες ρεκόρ —— επηρεάζουν τώρα περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Το Πουέρτο Ρίκο έφτασε σε δείκτη θερμότητας 125 βαθμών Fahrenheit τον περασμένο μήνα. Το Σαν Αντόνιο σημείωσε υψηλό δείκτη θερμότητας όλων των εποχών 117 βαθμών Fahrenheit τον περασμένο μήνα.

Ο Biden χρησιμοποίησε τη μέτρηση του δείκτη θερμότητας, η οποία συνδυάζει τη θερμοκρασία του αέρα και τη σχετική υγρασία και όχι τη θερμοκρασία.

Στο Πουέρτο Ρίκο, την ημέρα που ο δείκτης θερμότητας έφτασε τους 125 βαθμούς Fahrenheit , η θερμοκρασία ήταν 95 βαθμούς Biden, σύμφωνα με το NWS.

Το Σαν Αντόνιο έφτασε σε δείκτη θερμότητας 117 βαθμών τον Ιούνιο, χάρη στις τρεις ημέρες θερμοκρασιών 105 βαθμώνFahrenheit στις 19, 20 και 21 Ιουνίου, σύμφωνα με το NWS. είναι πιο δαπανηρό από αυτό, η υποστήριξη μειώνεται.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι ήδη πληρώνουν επιπλέον για ενέργεια.

Η πράσινη μετάβαση και τα …πράσινα άλογα

Ο Ebell είπε ότι από το 2000, ο κόσμος έχει ξοδέψει περίπου 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη μετάβαση από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η παγκόσμια εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έχει μειωθεί… από 82% σε 81%.

«Οι εκπομπές [αέριων ρύπων των Ηνωμένων Πολιτειών] έχουν μειωθεί. Η χρήση άνθρακα από εμάς έχει μειωθεί. Αλλά η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα είναι σε υψηλό όλων των εποχών», είπε ο κ. Ebell.

Οι κινεζικές εκπομπές είναι πλέον υψηλότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία μαζί. Ο Ebell είπε ότι πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, αλλά όχι με τον τρόπο που την εννοεί η κυβέρνηση Biden.

«Εννοούν ότι μεταβαίνουμε σε αυτόν τον νέο, τρομακτικό κόσμο της καιρικής και κλιματικής κρίσης. Αλλά όλα αυτά είναι φαντασία», είπε.

«Ο καιρός αλλάζει συνεχώς και τα ανθρώπινα όντα υφίστανται τις συνέπειες. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανόδου της θερμοκρασίας αλλά αυτό είναι κυρίως ευεργετικό για την ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών».

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ: https://primenews.press/pagkosmia-cheiragogisi-me-ti-syndesi-ypsilon-thermokrasion-kai-klimatikis-allagis-ta-pragmatika-epistimonika-dedomena/