ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Μέχρι που θα φθάσει η ανοχή;... Ακόμα πιστεύουν οι "αντικείμενοι".. ημών των "ου κατ' επίγνωσιν" ζηλωτών, όπως μας κατηγορούν..., πιστεύουν λοιπόν ότι η σύνοδος στο Κολυμπάρι δεν θεσμοθέτησε τον Οικουμενισμό; Και τότε πώς λέγεται αυτό που παρουσιάζεται στη παρακάτω είδηση...
Αρχαίες Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες λοιπόν;
Έτσι λέγονται πλέον οι αιρετικοί μονοφυσίτες; Κρίμα.
π. Φώτιος Βεζύνιας

Η Αγία Γραφή σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) ανάμεσα στις Εκκλησίες της Ανατολής και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες. Η ιστορική αυτή συνάντηση φιλοξενήθηκε πλουσιοπάροχα από την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία και τέθηκε υπό την αιγίδα της Αυτού Αγιότητος του Καθολικού πασών των Αρμενίων Καρέκιν Β΄.
Προσκεκλημένοι στο Συνέδριο ήταν επίσης ειδικοί παρατηρητές από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και φιλοξενούμενοι της Βιβλικής Εταιρίας της Αρμενίας.
Σκοπός του συνεδρίου ήταν η υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) ανάμεσα στις Εκκλησίες της Ανατολής και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες.
Οι σύνεδροι παρακολούθησαν εισηγήσεις και συμμετείχαν σε συζητήσεις πάνω στα εξής θέματα: «Ο ρόλος και η θέση της Αγίας Γραφής στη ζωή της Εκκλησίας», «Η θεοπνευστία της Αγίας Γραφής», «Η θέση της Βίβλου σε ένα εκκοσμικευμένο κόσμο και υπό τη σκιά των σύγχρονων διώξεων των χριστιανών», «Οι μεταφράσεις των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών», «Η αποστολή, το όραμα και οι αξίες των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών, και το ενδιαφέρον τους να υπηρετήσουν όλες της Εκκλησίες», και «Προκλήσεις και ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής».
Κεντρικό στοιχείο της όλης διοργάνωσης ήταν η παρουσίαση του τελικού εγκεκριμένου από τις προκαταρκτικές συσκέψεις κειμένου του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες. Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, οι Εκκλησίες της Ανατολής και οι Η.Β.Ε. «αναγνωρίζουν από κοινού την Αγία Γραφή ως θεόπνευστη (Β΄ Τιμ 3:16), αναγνωρίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της θείας αποκάλυψης και την παγκόσμια ανάγκη για το ζωογόνο μήνυμα της Αγίας Γραφής» (Σύμφωνο Συνεργασίας παρ. 2.3).
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με γόνιμες συζητήσεις για τις πρακτικές εφαρμογές του Συμφώνου Συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες επίσης συμφώνησαν πως η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας δεν ήταν το τέλος της διαδικασίας και των συζητήσεων αλλά η αρχή μια νέας συνεργασίας για τη δόξα του Τριαδικού Θεού.
Το παραπάνω Σύμφωνο υπογράφτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 από τους συμπροέδρους της Μόνιμης Επιτροπής: Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σασσίμων, Καθηγητή Δρ. Γεννάδιο, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δαμιέττης Καθηγητή Δρ. Μπισόι, και τον Γενικό Διευθυντή των Η.Β.Ε., κ. Μάικλ Περό.
ΠΗΓΗ: Orthodoxia.info
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ: http://hellenicbiblesociety.gr/blog/2018/10/07/memorandum-understanding/