μήνυμα

μήνυμα

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Απίστευτο! – «Απόβαση» Ελλήνων στην Τουρκία για φθηνές αγορές λόγω… τουρκικής λίρας

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Μα δεν είναι απαράδεκτο να ενισχύουμε οικονομικά αυτούς που μετά το παίζουν τσαμπουκάδες στο Αιγαίο;... Ντροπή..
Σχετική εικόνα

Σημαντική αύξηση της ροής Ελλήνων καταναλωτών καταγράφουν τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου στην Αδριανούπολη και στα παράλια της Τουρκίας.

Έλληνες συρρέουν κατά χιλιάδες στην Τουρκία για να ψωνίσουν «φτηνά» λόγω της υποτιμημένης τουρκικής λίρας.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το Αϊβαλί κάθε μέρα γεμίζει από Έλληνες που ψωνίζουν από τρόφιμα μέχρι οτιδήποτε χρειάζονται για το σπίτι ή και τα καταστήματά τους, λένε οι Τούρκοι μαγαζάτορες.
«Παλαιότερα έρχονταν μία φορά την εβδομάδα, συνήθως κάθε Πέμπτη για το μεγάλο παζάρι. Τον τελευταίο όμως μήνα έρχονται από τη Μυτιλήνη και όλο το βόρειο Αιγαίο σχεδόν καθημερινά και η αύξηση είναι κατακόρυφη», λέει ο πρόεδρος λιανεμπόρων στο Αϊβαλί, Μελίχ Τσακιρτζά.
Ο λόγος είναι φυσικά τα φτηνά αγαθά λόγω της υποτίμησης της λίρας. Οι Έλληνες βέβαια δεν ψωνίζουν μόνο για το σπίτι τους αλλά και διάφορα προϊόντα για να τα μεταπωλήσουν στην Ελλάδα, όπως έτοιμα ενδύματα, κουρτίνες, τσάντες και ό,τι άλλο είναι ακόμη φτηνό στην Τουρκία.
Οι Έλληνες όμως τους «πεθαίνουν» και στα παζάρια, όπως ομολογεί ένας Τούρκος μαγαζάτορας στο Αϊβαλί. «Θέλουν να αγοράζουν όσο πιο φτηνά. Κι αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα. Κάνουν πολύ παζάρι και προσπαθούν να αγοράσουν οτιδήποτε ακόμη πιο φτηνό από όσο είναι», λέει ο Ερκάν Γκιουρέν.
Το ίδιο γίνεται και στην Αδριανούπολη, ειδικά μετά την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς οι Έλληνες έσπασαν το ‘εμπάργκο’ και τώρα συρρέουν πάλι στις αγορές της γείτονος από την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη για φτηνά προϊόντα.
Κάθε πρωί καταφτάνουν στην Αδριανούπολη πούλμαν με Έλληνες για να ψωνίσουν και επιστρέφουν το βράδυ γεμάτοι τσάντες. Αγοράζουν από απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, μέχρι ρούχα και έπιπλα, το οποία έπειτα κάποιοι τα μεταπωλούν στην Ελλάδα τρεις φορές επάνω.
Η Μαρία που πήγε για ψώνια στην Αδριανούπολη αναφέρει ότι «ερχόμαστε κάθε εβδομάδα για ψώνια εδώ, οι τιμές είναι πολύ καλές. Σήμερα πήρα σεντόνια και μετά θα ψωνίσω και άλλα για το σπίτι. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτό το παζάρι εδώ».
Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης ένας Έλληνας ξοδεύει κατά μέσο όρο στην αγορά της Αδριανούπολης από 50-100 ευρώ, που μεταφράζεται σε 700 λίρες περίπου σήμερα, δηλ. ένας μισός βασικός μισθός Τούρκου.