μήνυμα

μήνυμα

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Πατριαρχείο Ρουμανίας για Ουκρανία: ''Αν δεν λυθεί με διάλογο, να γίνει Σύναξη Προκαθημένων''


sinodos ekklisia roumanias
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ στο Βουκουρέστι, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας, ασχολήθηκε και με το φλέγον ζήτημα που αφορά την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία.
Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι "για σχεδόν τριάντα χρόνια, το ζήτημα του ουκρανικού σχίσματος δεν λύθηκε, ούτε έγινε καμιά έκκληση για πανορθόδοξη διαμεσολάβηση, όπως συνέβη στο παρελθόν με το σχίσμα στη Βουλγαρία. Παρατηρώντας το αδιέξοδο αυτό στην επίλυση της κατάστασης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορήγησε Τόμο Αυτοκεφαλίας στους ιεράρχες, τους κληρικούς και τους πιστούς που ήταν σε σχίσμα με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και ολόκληρη την Ορθοδοξία, αλλά ο Τόμος έγινε δεκτός μόνο από τους Ορθόδοξους Ουκρανούς που δεν ήταν σε κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας".

"Επομένως, το πρόβλημα της ουκρανικής εκκλησιαστικής ενότητας δεν επιλύεται επί του παρόντος, καθώς επίσης στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος ρωσικός πληθυσμός που έχει άμεση σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας" - προσθέτει στην ανακοίνωσή του, το Πατριαρχείο Ρουμανίας.
Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος τονίζει: "Σχετικά με την τεταμένη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, εμμένει στην στάση που εξέφρασε κατά τις προηγούμενες συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου στις 24 Μαΐου και 25 Οκτωβρίου 2018".
Επίσης η Εκκλησία της Ρουμανίας προτείνει το ζήτημα να λυθεί με διάλογο ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Μόσχας, ώστε να διατηρηθεί η ενότητα της πίστεως, με σεβασμό στην διοικητική και ποιμαντική ελευθερία του κλήρου και του λαού.
"Σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει ο διμερής διάλογος, είναι απαραίτητο να συγκληθεί Σύναξη Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την επίλυση του υπάρχοντος προβλήματος" - προσθέτει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας.
Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της, διότι στο έδαφος της Ουκρανίας υπάρχουν 127 Ενορίες που ανήκουν στην Εκκλησία της Ρουμανίας, ενώ κάνει λόγο για δημιουργία Βικαριάτου στην χώρα.
"Προτεραιότητα για μία σαφή και σωστή απόφαση η Ιερά Σύνοδος θα λάβει υπόψη ότι υπάρχουν 127 ενορίες, ειδικά στην Βόρεια Μπουκοβίνα, οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να λάβουμε γραπτές εγγυήσεις από τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές, για την γλωσσική ταυτότητα των ρουμάνων" - προσθέτει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Κλείνοντας η Εκκλησία της Ρουμανίας, αναφέρει ότι θα ζητήσει διευκρινήσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το πρόβλημα των μη κανονικών ιεραρχών και ιερέων που ανήκαν στο λεγόμενο "Πατριαρχείο του Κιέβου", και μετά θα εκφράσει την τελική επίσημη θέση της για την κατάσταση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟ: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/27210-patriarxeio-roumanias-gia-oukrania-an-den-luthei-me-dialogo-na-ginei-sunaji-prokathimenon