μήνυμα

μήνυμα

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ και Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Γέρων Αμφιλόχιος Μακρής, «Στις ημέρες μας παραμορφώσαμε τη θεολογία»

Είπε ο Γέροντας Αμφιλόχιος (Μακρής):
«Στις ημέρες μας παραμορφώσαμε τη θεολογία, δεν τη ζούμε εσωτερικά, γι’ αυτό και κατάντησε μια νεκρή επιστήμη, επαγγελματική. Η θεολογία, μπορούμε να πούμε, είναι ένα μυστήριο, που τελείται σε ψυχές που προσφέρονται ολοκληρωτικά στο Θεό. Είναι βίωμα ιερό. Τότε μόνον επιδρά και αντανακλά και εξωτερικώς. Πραγματικός θεολόγος είναι εκείνος που έχει αποκτήσει μυστική ένωση με τον Κύριο...Και η ένωση αυτή αποκτάται διά της θείας χάριτος, αφού προηγουμένως ο άνθρωπος εγκαταλείψει τα πάντα για τη μωρία του Σταυρού».

Από το βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση, Νέον Γεροντικόν, Ήτοι θαυμαστά γεγονότα και αποφθέγματα συγχρόνων Γερόντων.
Μικρό σχόλιο: Είναι πολλοί ή και πάρα πολλοί αυτοί που νομίζουν, ότι μπορούμε δια της διαλεκτικής και των διαφόρων φιλοσοφικών προσεγγίσεων να γνωρίσουμε τον Θεό. Λυπάμαι αλλά θα τους πικράνω. Το κείμενο του γέροντος Αμφιλοχίου τα λέει όλα. Θα επαναλάβω απλώς το γνωστό: "Όχι δια της γνώσεως η πίστη, αλλά δια της πίστεως η Γνώση", έτσι γινόμαστε θεολόγοι... Τα υπόλοιπα στην Εκκλησία και στο Άγιο Βήμα, στην προσευχή και την μετοχή στα μυστήρια.
Χαίρετε εν Κυρίω
π. Φώτιος Βεζύνιας