μήνυμα

μήνυμα

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Εκπρόσωποι 10 Τοπικών Εκκλησιών στα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ονουφρίου (ΦΩΤΟ)

   
onomastic onouf
Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου η μνήμη του Αγίου Ονουφρίου (παλαιό 12 Ιουνίου) στην Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριος του Πατριαρχείου Μόσχας.
Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος, και συλλειτούργησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Επίσης στην Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν Ιεράρχες δέκα Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Ονούφριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Γεωργίας τελευταία στιγμή δεν μετέβη στο Κίεβο λόγω της πολιτικής καταστάσεως στη Τιφλίδα.
Συγχαρητήριο χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας, οπ οποίος κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας να επιστρέψουν τους Ναούς που κατασχέθηκαν από την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.
"Ως Ευρωπαίος και ως Επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου, απευθύνω έκκληση προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι και το Ουκρανικό Κοινοβούλιο για την μεγάλη τραγωδία και αδικία που υπέστησαν εκατομμύρια Ορθόδοξοι Ουκρανοί, που βρίσκονται στην ποιμαντική φροντίδα του Ονουφρίου" ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ταμασού.
Ο Μητροπολίτης Ησαΐας τόνισε χαρακτηριστικά: "Χιλιάδες Ορθόδοξοι Ουκρανοί πολίτες έχουν εκδιωχθεί από τις εκκλησίες τους και υφίστανται διώξεις και βιαιοπραγίες από συμπατριώτες τους. Η Ορθοδοξία και ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά Ορθόδοξα έθνη είναι εξαιρετικά ανήσυχα από αυτές τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στην Ουκρανία εναντίον των αδελφών μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των εκατομμυρίων ορθόδοξων σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται τη θλίψη μας, μαζί με τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους, τους Έλληνες, τους Κυπρίους, τους Άραβες, τους Σέρβους, τους Πολωνούς, τους Τσέχους, τους Σλοβάκους, τους Βούλγαρους, τους Ρουμάνους, τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, τους Γεωργιανούς, τους Αλβανούς και πολλούς άλλους. Είμαστε όλοι μέλη του ενωμένου Σώματος του Χριστού, του Θεού μας. Και όταν ένα μέλος πάσχει, όλα τα μέλη πάσχουν".
"Αγαπητέ κ. Προέδρε, είναι αδύνατο σε ένα δημοκρατικό κράτος, όπως η Ουκρανία, να υπάρχουν τέτοιες παραβιάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ιστορία και την αξιοπρέπεια του δημοκρατικού λαού της Ουκρανίας. Ζητάμε θερμά να ακούσετε τη φωνή μας και να διορθώσετε την αδικία αυτή" ανέφερε ακόμη ο Μητροπολίτης Ταμασού.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ησαϊας ανέφερε: "Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας και αρχίζουμε να συλλέγουμε υπογραφές από όλη την Ευρώπη για να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Είμαστε σίγουροι ότι εσείς, ως δημοκρατικός άνθρωπος που αγαπά τον λαό του, θα κάνει ό, τι είναι σωστό και δίκαιο, έτσι ώστε οι Ουκρανοί να δουν τον Πρόεδρο τους ως πατέρα και προστάτη των δικαιωμάτων τους".
Στην συνέχεια προσφώνηση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Σεβ. Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Μελέτιος.
"Την άμεση, ρητή και εκπεφρασμένη ποικιλοτρόπως πανορθόδοξη βεβαιότητα όλων των τοπικών Εκκλησιών για την οργανική ενότητα και ιστορική εξάρτηση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου μετά του Πατριαρχείου Μόσχας, ως της σχέσεως της Αμπέλου μετά του κλήματος κατά τον ευαγγελικό παραλληλισμό, έρχεται να επιβεβαιώσει πανηγυρικά και απόλυτα και η εκκλησιαστική συνείδηση των εκατομμυρίων Ουκρανών ορθοδόξων πιστών, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων ημερών, με τις διώξεις, τους προπυλακισμούς, τις κατασχέσεις των Ναών και τα λοιπά έκτροπα που υφίστανται, μένουν σταθεροί στην Μητέρα Εκκλησία και σε εσάς Μακαριώτατε Αδελφέ κ. Ονούφριε" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Καρθαγένης. (πατήστε εδώ για την προσφώνηση).