μήνυμα

μήνυμα

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Χάος στην Ουκρανία – Φιλάρετος και Επιφάνιος αλληλοκαταργούνται!

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: Όποιος σπέρνει ανέμους.... θερίζει θύελλες.. Και οι θύελλες τα προσανάμματα,  θα τα μετατρέψουν σε πυρκαγιά... που θα κάψει κάθε αιρετικό και βλάσφημο που τολμά να μετατρέπει την Εκκλησία σε παιχνίδι στα χέρια των ισχυρών.....



 

Του Γιάννη Παπανικολάου –ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
 

Ενα μαύρο πέπλο με το σχίσμα να είναι προ των πυλών σκεπάζει την γη, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.


Από πνευματικό τέκνο του, έγινε βασικός πολέμιος του, και από πνευματικός πατέρας του έγινε το …κόκκινο πανί για εκείνον!
Ο και ο νέος μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος, οι πρωτοστάτες της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας με τις δημόσιες κινήσεις του απειλούν να τινάξουν στον αέρα την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η κατάσταση να χειροτερεύει και επεισόδια σε Ναούς και μοναστήρια και η βία έχει κάνει την εμφάνισή της στους ιερούς χώρους ανάμεσα ακόμα και σε κληρικούς!
O Επιφάνιος καταργεί τον Φιλάρετο Ντενισένκο από «Επίσκοπο Κιέβου» και τον αφήνει ως απλό Επίσκοπο στην «Αυτοκέφαλη Εκκλησία». Αυτή η εξέλιξη έκανε έξαλλο τον γηραιό Ιεράρχη ο οποίος έχει ετοιμάσει αντεπίθεση, όπως μεταδίδουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαίως με την σχισματική Εκκλησία να οδεύει στη διάλυση της.
Κατά τη συνεδρίαση της «ιερής συνόδου» της 24ης Ιουνίου 2019, η «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας» υπό τον κ. αποφάσισαν ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του παρελθόντος του κ.Φιλάρετου ενώπιον της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, να δηλώσει ότι ο Επίτιμος Πατριάρχης Φιλάρετος παραμένει στην επισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά χάνει τα κανονικά δικαιώματα και καθήκοντα που σχετίζονται με τη διοίκηση της επαρχίας »
Δηλαδή ο κ.Φιλάρετος στερήθηκε του δικαιώματος να διοικήσει την «επαρχία» του Κίεβου.
Σε αδιέξοδο λοιπόν οδηγείται η περίφημη ουκρανική Αυτοκεφαλία κι ο Τόμος αντί να ενώσει έβαλε …βόμβα στις πνευματικές σχέσεις του Φιλάρετου -Επιφάνιου. Υπενθυμίζουμε ότι, ο Φιλάρετος έχει επιρροή σε μεγάλο μέρος του ορθόδοξου λαού της Ουκρανίας και ασκεί τεράστια επιρροή σε αυτό, έχοντας από πίσω και ισχυρή οικονομική δύναμη, όπως λένε διεθνείς αναλυτές .
Την δυσχερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκκλησία της Ουκρανίας επιβάρυνε και η ήττα του απερχόμενου προέδρου κ. Ποροσένκο, πρωτεργάτη της απονομής του Τόμου .
Το λεγόμενο Πατριαρχείο Κιέβου κι ο …πόλεμος με τον Επιφάνιο
Ο Φιλάρετος μάλιστα προαννήγγειλε ότι θα επαναφέρει το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου», όπως μετέδωσε ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά site στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν αναγνωρίζει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία και ούτε φυσικά τον Προακαθήμενο της, κ. Επιφάνιο!
Οπως μεταδίδουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Επιφάνιος τόνισε ότι το (σχισματικό) Πατριαρχείο Κιέβου έπαιξε σημαντικό ρόλο ως πρωτεργάτης για τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας και ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος έχει κάνει πολλά για να αποκτήσει η εκκλησία της Ουκρανίας την ανεξαρτησία της. Ωστόσο, πρόσθεσε αν γίνουν πράξη του λόγια τότε ο Τόμος της αυτοκεφαλίας κινδυνεύει.
Ο επίτιμος «Πατριάρχης» είχε εξαπολύσει πυρά κατά του Προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιο και τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για παράβαση των συμφωνηθέντων.
Επιπλέον, ο Φιλάρετος δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δέχεται την «εξωτερική διοίκηση» και την ανελευθερία του στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διοίκηση της Εκκλησίας.
Τι εννοεί ο έμπειρος Φιλάρετος «Εξωτερική διοίκηση»; Υποτίθεται ότι δημιούργησαν Αυτοκέφαλη Εκκλησία για να την διοικούν οι ίδιοι !
Πάντως ο λεγόμενος Πατριάρχης Φιλάρετος σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι «το Πατριαρχείο Κιέβου εξακολουθεί να υπάρχει».
Ο Φιλάρετος μάλιστα αμφισβήτησε ανοιχτά τον Επιφάνιο και στην εφαρμογή των Ιερών Κανόνων με αφορμή μία ιδιαίτερα τολμηρή κίνηση του δεύτερου.
Άμεση ήταν η απάντηση του λεγόμενου «επίτιμου» Πατριάρχη Κιέβου Φιλαρέτου στο Διάταγμα που εξέδωσε ο επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος.
Ο Φιλάρετος απάντησε με δριμύτητα για την αργία που έθεσε στον Πρύτανη της Θεολογικής Σχολής και Εφημέριο του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης, Πρωθιερέας Αλέξανδρο (Trofymlyuk) λέγοντας ότι ο Επιφάνιος δεν ακολουθεί τους Ιερούς Κανόνες!
Όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με ένα μπερδεμένο κουβάρι που δεν φαίνεται να ξετυλίγεται εύκολα. Αντιθέτως, αποτελεί μία …βόμβα στα θεμέλια της ουκρανικής Εκκλησίας και γενικότερα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας καθώς αυτές οι εικόνες μεταδίδονται από πολλά μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.