μήνυμα

μήνυμα

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Βρισκόμαστε στις παραμονές του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου


Συγκλονιστική τοποθέτηση του Konstantin Sivkov, Προέδρου της Ακαδημίας γεωπολιτικών θεμάτων της Μόσχας 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας γεωπολιτικών θεμάτων και Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών της Μόσχας, Konstantin Sivkov, «η ουκρανική αντιπολίτευση μπορεί να βάλει τον κόσμο στο κατώφλι ενός νέου παγκόσμιου πολέμου» και αυτήν την στιγμή αυτήν την περίοδο διανύουμε, πριν από ένα τέτοιο γεγονός. Συγκεκριμένα ο Sivkov στο άρθρο αναφέρει ότι:
«Στα Νότιο - ανατολικά της Ουκρανίας άρχισαν και πάλι ταραχές. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τους «σφετεριστές» της κυβέρνησης του Κιέβου. Στο Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο καταλείφθηκαν τα περιφερειακά διοικητικά κτίρια. Στο Λούγκανσκ, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) και εξασφάλισαν την απελευθέρωση των ακτιβιστών του κινήματος διαμαρτυρίας που συνελήφθησαν νωρίτερα. Στην Οδησσό, οι διαδηλωτές άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα γύρω από το στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων.
Στο Ντόνετσκ και στο Χάρκοβο ανακοινώθηκε η ίδρυση «Λαϊκής Δημοκρατίας» με την διαμόρφωση «εναλλακτικής κυβέρνησης», η οποία δήλωσε την πρόθεσή της να διεξάγει δημοψήφισμα στο εγγύς μέλλον, ενώ στην πραγματικότητα επιθυμεί σφόδρα να αποσχιστεί από την Ουκρανία. Στο Λούγκανσκ, ο σχηματισμός αυτών των αρχών έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Όλα αυτά είναι σαφείς και ειδικά όταν υπάρχει ένα κενό στην νόμιμη εξουσία στην Ουκρανία, όπου κυριαρχεί κατά βάση ο κανόνας της ωμής βίας, από τις κρατικές δυνάμεις, με διαταγές της «χούντας του Κιέβου» στις συγκεντρώσεις σε Ντόνετσκ και Χάρκοβο. Πράγματι, οι σημερινοί ηγέτες του Κιέβου κερδίζουν την «δύναμη τους», εξίσου καλά όσο και κατά την διάρκεια της εξέγερσης της πλατεία του Μαϊντάν.
Ωστόσο, οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία για δραστηριότητα στον τομέα της καταπολέμησης των διαδηλωτών. Ίσως να έχουν μάθει καλά το μάθημα τους από τις ταραχές στο Κίεβο. Αρκεί να θυμηθούμε την τύχη των ανδρών των ειδικών δυνάμεων «Berkut» και «Sokol», που μετά τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση εκκαθάρισης του ηγέτη των ακροδεξιών Bilog Bellamy, αναγκάστηκαν να κρυφτούν λόγω της πιθανής διεξαγωγής αντιποίνων από στελέχη του « δεξιού τομέα», με την «χούντα του Κιέβου» να κοιτά διακριτικά χωρίς να δύναται να πράξει τίποτα.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σημεία της χώρας οι οποίες κρίνονται σοβαρές.
Αναμένεται το επόμενο διάστημα όλες αυτές οι περιοχές να ανακηρυχθούν σε έκτακτη ανάγκη. ήδη έχουν αποσταλεί ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ασφαλείας στις περιοχές των πόλεων αυτών. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Κιέβου, δεν έχει τώρα την δυνατότητα να αποστείλει σε αυτές τις περιοχές, ένοπλες πολιτοφυλακές του «Δεξιού τομέα». Μαζί με αυτούς, πιθανώς αποστέλλονται και μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας «Greystone Limited».
Για μεγάλο χρονικό διάστημα στο έδαφος της Πολωνίας και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ουκρανία (εννοεί βαλτικές δημοκρατίες), οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ άρχισαν ήδη να συγκεντρώνουν, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, οι διαδηλωτές σε αυτές τις περιοχές έχουν κάτι να υπερασπιστούν. Μόνο στην περιοχή του Λουγκάνσκ ο αριθμός των διαδηλωτών/μαχητών της αντίστασης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Δυνάμεων Αυτοάμυνας, μπορεί να φτάνουν και τις 20 χιλιάδες άτομα και μία πιθανή επιδείνωση της κατάστασης, θα αυξηθούν ενδεχομένως σε 70 και πλέον χιλιάδες. Σήμερα οι ίδιοι διαδηλωτές κατέχουν περισσότερα από πέντε χιλιάδες πυροβόλα όπλα και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών. Ως εκ τούτου, οι πιθανές ενέργειες των Αμερικανών μισθοφόρων και των «τιμωρών» του «Δεξιού τομέα» είναι απίθανο να «μοιάζουν» με μια εύκολη βόλτα. Πιθανώς θα υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία. Η χρήση σχετικά μικρών αποσπασμάτων από μαχητές του «Δεξιού τομέα», να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις χωρίς μαζική χρήση πυροβόλων όπλων, δεν είναι εφικτή. Ειδικά περίπου 150 μισθοφόροι από την ιδιωτική εταιρεία PMC ««Greystone Limited» είναι πολύ λίγοι και περιορισμένης ισχύς για να σταματήσουν τους διαδηλωτές. Αλλά όμως είναι αρκετοί για να οργανώσουν μακελειό στις περιοχές αυτές. Η κύρια αποστολή των μισθοφόρων θα είναι να προσπαθήσουν να δολοφονήσουν τους ηγέτες των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, στις περιοχές αυτές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι προσπάθειες για μαζικές εκτελέσεις των ηγετών σε ειρηνικές διαδηλώσεις, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μεγάλης κλίμακας ένοπλη αναμέτρηση που στην πραγματικότητα θα μετατραπεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Οι προϋποθέσεις για την εμφάνισή του εμφύλιου πολέμου είναι αρκετές και θα υπάρξουν και περισσότερες.
Η εμφάνιση του εμφυλίου πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας θα αποτελέσει τον κύριο λόγο για την στρατιωτική κατοχή της χώρας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, υπό το πρόσχημα της αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων υλοποιώντας νατοϊκή επιχείρηση ελέγχου της κατάστασης. Εισβάλοντας τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, θα απαιτηθεί να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία θα αναγκαστεί να καταφύγει σε επίθεση για να αντιμετωπισθεί η εισβολή των νατοϊκών στρατευμάτων στη φιλορωσική περιοχή στα νοτιο- ανατολικά της Ουκρανίας.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται αμέσως μια κατάσταση που θα υπάρξει ταυτόχρονη και άμεση επαφή νατοϊκών και ρωσικών στρατευμάτων. Με μια μεγάλη πιθανότητα η επαφή αυτή να μετατραπεί σε σύγκρουση. Σε πολλούς φαίνεται σκληρό και απίθανο, διότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ρωσία δεν θα τολμούσαν να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 1999, όταν το ρωσικό ειρηνευτικό τάγμα αλεξιπτωτιστών κατέλαβε το αεροδρόμιο της Πρίστινα. Η περιοχή του αεροδρομίου θεωρούνταν περιοχή ευθύνης της βρετανικής ταξιαρχίας τεθωρακισμένων που τελούσε υπό την διοίκηση του Αμερικανού Στρατηγού Wesley Clark, (διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία) και ήταν επιφορτισμένη να καταλάβει το αεροδρόμιο της Πρίστινα με οποιοδήποτε κόστος ακόμη και με εξουδετέρωση των αλεξιπτωτιστών μας. Οι στρατιώτες μας δεν κατείχαν τότε κανένα αντιαρματικό όπλο στα χέρια τους και δεν θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν σε πιθανή μάχη με τα βαρέα βρετανικά άρματα μάχης τύπου «Challenger» από την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια όμως, την κατάσταση έσωσε η νηφάλια και ισορροπημένη θέση του βρετανού διοικητή, ο οποίος απέφυγε να εκτελέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη εντολή( εννοεί του αμερικανού στρατηγού Clark).
Σήμερα, η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των Δυτικών δυνάμεων είναι πιο σοβαρή και υπό αυτές τις συνθήκες, μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Εκτός εάν μετά την πρώτη ανταλλαγή πυρών, επικρατήσει η λογική και τα δύο μέρη «παγώσουν» τις στρατιωτικές ενέργειες τους.
Ωστόσο, έχουν πολύ περισσότερους λόγους να φοβούνται τις «άλλες εξελίξεις» στην περιοχή της Ουκρανίας. Με υψηλή αξιοπιστία μπορούμε να υποθέσουμε, ότι σε περίπτωση εισβολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, θα χρησιμοποιηθούν δυνάμεις πολιτοφυλακής από κατοίκους των περιοχών αυτών για την διεξαγωγή ανταρτοπόλεμου. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα απαντήσουν με πυρά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ηγέτες όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, δεν θα είναι σε θέση, να ελέγξουν τις εξελίξεις, την συμπεριφορά τους αλλά και τις ενέργειές τους. Έτσι ακριβώς άρχισε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, που πραγματικά δεν επιθυμούσε κανένας. Σε μια παρόμοια κατάσταση βρισκόμασταν και τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αποφυγή της κλιμάκωσης μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αποτελεί ένα πρόβλημα δύσκολο και δυσεπίλυτο. Μια πιθανή άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν αρχικά έχει περιορισμένη ένταση, μπορεί να αποτελέσει τον πυροκροτητή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου.
Δηλαδή, μιας νέας φάσης κλιμάκωσης λόγω της ουκρανικής αντιπολίτευσης, που δύναται να βάλει τον κόσμο στο κατώφλι ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Και αυτό πρέπει να σταματήσει.
Σχόλιο: Το άρθρο ανήκει εξολοκλήρου στον Konstantin Sivkov, Leading Russian specialist in military, strategic and geopolitical affairs, First-Vice President, Russian National Geopolitical Academy, Moscow, kvsivkov@inbox.ru
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"