μήνυμα

μήνυμα

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ο Αγιασμός των Υδάτων του ποταμού Δούναβη

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ:
 Τα οψώνια της Κρήτης, θάνατος. Ποίον κοροϊδεύετε άγιοι Ιεράρχες. Αυτοί οι κοκκινοσκούφηδες που βλέπουμε στις φωτογραφίες, είναι εκεί, έχοντας απλώς την ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ή είναι με την ιδιότητά τους την σημερινή, δηλαδή ΠΑΠΙΚΟΙ, που απ΄ότι φαίνεται, την φοβάστε. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήστε. Και κάτι ακόμα το έθιμο που αναφέρεται στην ανταπόκριση, του καθιαγιασμού των υδάτων, με την παρουσία των αιρετικών, δεν είναι πλέον Ορθόδοξο. Είναι ΑΙΡΕΤΙΚΟ, είναι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ.
Εκ του καρπού το δένδρον.
(π. Φώτιος Βεζύνιας)

dounavis-2
Με την υπέροχη αυτή φράση και τον θαυμάσιο και τον ωραίο συμβολισμό χαιρέτισαν οι επίσημοι βαυαροί στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ (Regensburg) τη φετεινή τελετή του αγιασμού των υδάτων του ποταμού Δούναβη, που όπως είναι γνωστό διασχίζει τη κεντρική Ευρώπη και ποτίζει με τα νάματά του πολλά κράτη, όπως λ.χ. Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης μετέβησαν στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας και τέλεσαν την ακολουθία του αγιασμού του ποταμού Δούναβη.
Προηγήθηκε σύντομη εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό ναό της πόλης με την ορθόδοξη αντιπροσωπεία, την αντιπροσωπεία της ρωμαιοκαθολικής επισκοπής της πόλης, με επικεφαλής τον τοπικό Επίσκοπο κ. Ρούντολφ Φοντερχόλζερ και τον ευαγγελικό επίσκοπο Χανς-Μάρτιν Βάις.

Ακολούθως η αντιπροσωπείες και το εκκλησίασμα μετέβησαν πεζή με λιτανεία στην ιστορική Πέτρινη Γέφυρα του Δούναβη, όπου έλαβε χώρα και η τελετή του αγιασμού.
Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν από τα παγωμένα νερά του ποταμού τρεις βαυαροί εθελοντές, μέλη της Κρατικής Υπηρεσίας Επιτήρησης Ποταμών και Λιμνών της Βαυαρίας. Στην τελετή στον καθεδρικό ναό και στην ακολουθία του αγιασμού στη γέφυρα έψαλε με υπέροχο βυζαντινό ύφος ο δρ. Θεολογίας κ. Ιωάννης Πίλιουρης
Παρέστη ο Αρχιδήμαρχος της πόλης κ. Ιωακείμ Βολμπεργκς.
Οι Επίσκοποι και ο Αρχιδήμαρχος τόνισαν στις ομιλίες τους το βαθύ συμβολισμό του αγιασμού που τελείται σε μια ιστορική πολιτιστική γέφυρα και σ΄ένα ποταμό που συνδέει και ζωοποιεί λαούς και πολιτισμούς.
Οι βαυαροί ομιλητές επήνεσαν δημόσια στις ομιλίες τους τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για την πρωτοβουλία του να εισαγάγει και να καθιερώσει προ τετραετίας το ωραίο αυτό ορθόδοξο έθιμο του αγιασμού των υδάτων, μετά το Μόναχο και στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ, ως ευλογία και εμπλουτισμό της εκκλησιαστικής ζωής όλων των κατοίκων της πόλης.
Εφημερίδες και το τοπικό κανάλι κάλυψαν το γεγονός αυτό με επαινετικά λόγια για την παρουσία και ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη πόλη και στη περιοχή.
dounavis-1

dounavis-3