μήνυμα

μήνυμα

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής Παντελεήμων: «Βρέθηκα στον αγιασμό μίας Στέγης Αγάπης.....»


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Mαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων με αφορμή δημοσίευμα περί τέλεσης αγιασμού σε «μασονική λέσχη»
Νατάσσα Βαφειάδου
«Έδωσα το παρόν στον αγιασμό μίας Στέγης Αγάπης την οποία δημιούργησαν όλοι οι Κομοτηναίοι»

Λίγες  ημέρες μόνον μετά τα ευφρόσυνα μηνύματα της Αναστάσεως  στα οποία, τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα,  έχουμε στον τόπο μας  τη δυνατότητα να  εντρυφούμε,  απολαμβάνοντας  την εντέλεια της  σοφίας, και του κάλλους, του θεϊκού λόγου, λίγες ημέρες μόνον μετά,  περιδιαβάζοντας στο διαδικτυακό χώρο, διαβάσαμε, σε ηλεκτρονική εφημερίδα,  ότι ο Μητροπολίτης Μαρωνείας είναι  «υπόλογος»  και προκάλεσε «σάλο», γιατί τέλεσε «αγιασμό σε μασονική λέσχη». Με αφορμή μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός η συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφημερίδα δεν διστάζει να αναφερθεί τόσο στην ιστορία της Λέσχης Lions, όσο και στη στάση της Ορθοδόξου ελλαδικής εκκλησίας απέναντι στο μασονισμό.
Αισθανθήκαμε έκπληξη, γιατί  ο αγιασμός που τέλεσε ο Μητροπολίτης μας και τον οποίο καλύψαμε δημοσιογραφικά ήταν αυτός της Στέγης Αγάπης.
Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα που, κατά τη γνώμη μας, επιχειρεί να πλήξει την «ανθοφορία» της τοπικής μας Μητροπόλεως, απευθυνθήκαμε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ερωτώντας τον  για  την αλήθεια του άρθρου σε σχέση με την  επιλογή του να τελέσει «αγιασμό σε μασονική λέσχη».
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής όμως…
«Βρέθηκα στον αγιασμό μίας Στέγης Αγάπης ως πνευματικός πατέρας»
ΠτΘ: Σεβασμιώτατε, τι έχετε να πείτε για τα δημοσιεύματα που διατείνονται ότι τελέσατε «αγιασμό σε μασονική λέσχη» κάτω μάλιστα από συγκεκριμένη φωτογραφία;
Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής: Διαβάζοντας το δημοσίευμα εξεπλάγην και εγώ γιατί όλη αυτή η ανακοίνωση δεν έχει ούτε ένα ίχνος αληθείας.
Πρώτον αναφέρουν ότι πήγα σε μία μασονική λέσχη.  Δεν θα μπορούσα να πάω εκεί. Δεν είχα ποτέ σχέση με τους ανθρώπους  αυτούς και επίσης σύμφωνα με τα θέσμια της εκκλησίας, όπως εκφράζονται στην υπ’ αριθ. 1395/28.03.2014 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, «ο Τεκτονισμός στηλιτεύεται ως σύστημα συγκρητιστικών δοξασιών, του οποίου η σκοτία φύση είναι άκρως αντίθετη προς την εν πλήρει φωτί χριστιανική αλήθεια» και, επομένως, «η ιδιότητα του Τέκτονα υπό οποιαδήποτε μορφή είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του Χριστιανού ως μέλος του Σώματος του Χριστού».
Δεύτερον ο αγιασμός τελέστηκε αποκλειστικά για τη Στέγη Αγάπης, την οποία δημιούργησαν όλοι οι Κομοτηναίοι και συνεισέφεραν όλοι, Περιφέρεια, Δήμος και άλλοι φορείς. Μία Στέγη Αγάπης  στην οποία ήδη διαμένουν μία γυναίκα με δύο παιδιά που δεν είχαν πού να μείνουν. Και θα μείνουν εκεί και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα στέγασης. Πήγα εκεί ως πνευματικός πατέρας. Για όποιον καλοπροαίρετο λοιπόν θέλει να μάθει την αλήθεια, αυτή είναι δια στόματός μου. Γι αυτούς που θέλουν να σπέρνουν ειδήσεις τέτοιου τύπου, ο Θεός να είναι μαζί τους.
ΠτΘ: Σεβασμιώτατε, όπως φαίνεται, πρόκειται για ένα αναληθές κείμενο, «έντεχνα» φιλοτεχνημένο.  Δεν σας ενοχλεί αυτό, ούτε η πρόθεσή του;
Μ.Μ.: Εμείς έχουμε πρότυπο τον Χριστό μας. Πριν μία εβδομάδα αυτό μας δίδασκε. Σήμερα έχουμε Παρασκευή. Την προηγούμενη Παρασκευή ανέβηκε στον Σταυρό μόνο με ψεύδη. Δεν μπορεί να είναι η δική μας ζωή μακριά από του Χριστού. Εντάξει είναι πικρό ποτήρι, ειδικά  μάλιστα όταν πρόκειται για συκοφαντία και ψέματα. Αλλά αυτή είναι η ζωή του κάθε Χριστιανού, πόσο μάλλον δε του Επισκόπου.
ΠτΘ: Δηλαδή το λησμονάτε, δεν στεναχωριέστε ως άνθρωπος;
Μ.Μ.:
 Το θέμα αυτό με στεναχωρεί μεν ανθρωπίνως, πρέπει όμως να το ξεπεράσουμε.
Επίσημα εγκαίνια για την Στέγη Αγάπης της Λέσχης Lions Κομοτηνής "Ορφέας"
Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης
Φιλοδοξεί να αποτελέσει το απάνεμο λιμάνι για άστεγους συμπολίτες μας μέχρι να ορθοποδήσουν
Μια στέγη όπου συμπολίτες μας μπορούν να μείνουν προσωρινά ώστε να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να ξανακάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κοινωνία δημιούργησε στην Κομοτηνής η Λέσχη  Lions Κομοτηνής "Ορφέας", που πραγματοποίησε τα εγκαίνια της «Στέγης Αγάπης» το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απριλίου.
Η Στέγη ήδη έχει δει τους πρώτους της ένοικους, μια γυναίκα με τα παιδιά της, που μένουν σε αυτή για το διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να επιστρέψουν σε μια κατάσταση κανονικότητας, ενώ στόχος της είναι να αποτελέσει ένα απάνεμο λιμάνι για όσους χρειάζονται λίγο χρόνο για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος υπενθύμισε πως, όπως παρακαλούμε τον Θεό να μας φωτίζει τον νου και τη διάνοια ώστε να πράττουμε το αγαθόν, το έργο του φωτός εις διακονία του λαού, έτσι και η Στέγη έρχεται να καλύψει κάποιες ανάγκες κάποιων συνανθρώπων μας, που δεν είναι ευχάριστες όμως είναι υπαρκτές, και εμείς θα πρέπει πάντα να ενσκήπτουμε στα προβλήματα των ανθρώπων και των συνανθρώπων μας.
Ευχήθηκε δε η Στέγη Αγάπης να ανακουφίζει όσους έχουν ανάγκη, εκφράζοντας την ελπίδα πως κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει η ανάγκη να μείνει κάποιος σε αυτό το σπίτι.
Στην τελετή βρέθηκαν η πρόεδρος της Λέσχης Lions Κομοτηνής "Ορφέας" κ. Ζωή Κοσμίδου, μαζί με άλλα μέλη της, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτιειάδης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου.
Το παρών έδωσε επίσης, μαζί με πολλά άλλα στελέχη του Lionισμού, που βρέθηκαν στην περιοχή μας για το συνέδριο που αρχίζει σήμερα Πέμπτη στη Δράμα, ο Κυβερνήτης του Θέματος 117β Ελλάδα-Κύπρος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε πως δεν επιθυμούν να επικαλύψουν το έργο της πολιτείας, αλλά να συμπληρώσουν το έργο της και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας όπου έχουν ανάγκη.
 Συνεργασία για το καλό όλων
 Η πρόεδρος της Λέσχης κ. Ζωή Κοσμίδου σημείωσε πως δημιούργησαν τη Στέγη αυτή, έχοντας διαπιστώσει πως υπάρχουν σημαντικές ανάγκες οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν. Μάλιστα όπως επισήμανε υπάρχουν αρκετά αιτήματα, όμως δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν όλοι ταυτόχρονα, ιδίως αν δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, παρόλο που είναι πάντα ανοιχτοί σε αιτήματα.
«Έτσι λειτουργούμε, πάντα με τη βοήθεια και την υποστήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίοι έχουν τον βασικό έλεγχο, και θέλουμε να είναι συμμέτοχοι στην επιλογή, για να ξέρουμε ότι αυτοί που εισπράττουν την προσφορά έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη» εξήγησε η κ. Κοσμίδου.

Να σημειωθεί πως η οικία έχει μισθωθεί για τρία χρόνια, ενώ οι Lions υλοποιούν αυτή την προσπάθεια με τη βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής, της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και των πολιτών, που την έχουν στηρίξει με διάφορους τρόπους. Μάλιστα η οικία έχει δεχτεί αρκετές προσφορές για έπιπλα και άλλες οικιακές συσκευές, παρόλο που οι ανάγκες υπάρχουν πάντα.