μήνυμα

μήνυμα

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Πατριάρχης Σερβίας: ''Στηρίζω και αναγνωρίζω τον Μητροπολίτη Ονούφριο''


irinej
 
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

"Θα συνεχίσω να υποστήριζω τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο" - τόνισε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, μιλώντας στην Εφημερίδα "Πολίτικα".
Ο Πατριάρχης Σερβίας για ακόμη μια φορά προέτρεψε όλους να προσεύχονται για την υπέρβαση των διαιρέσεων στην Ουκρανία, καθώς και για την ειρήνη στην χώρα.
"Η Εκκλησία μας φέρει ευθύνη για την ενότητα της Ορθοδοξίας, την πίστη στην παράδοση και τους ιερούς κανόνες" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Σε άλλο σημείο ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας, τόνισε ότι "οι αποφάσεις για το Ουκρανικό βλάπτουν όχι μόνο την Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά απειλούν σοβαρά την ενότητα της οικουμενικής Ορθοδοξίας".
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος σημείωσε ότι επανειλημμένα έκανε εκκλησείς στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τόσο γραπτά όσο και προφορικά σχετικά με την Ουκρανία.
"Η απόφαση της Εκκλησία της Σερβίας για την Ουκρανία δεν ελήφθη από πολιτικά η παρεμφερή συμφέρονται, αλλά αποκλειστικά από τους ιερούς κανόνες" - υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Επίσης ο Πατριάρχης ξεκαθάρισε ότι "εάν κάποια άλλη τοπική Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, έκανε κάτι παρόμοιο θα ενεργούσαμε το ίδιο εαν είχαν καταπατηθεί οι ιεροί κανόνες".
Ακόμη, ο Πατριάρχης Ειρηναίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι "η αγάπη δεν μας δίνει όμως το δικαίωμα να υποστήριξουμε μη κανονικές και απάρεκτες αποφάσεις."
"Τίποτα δεν μπορεί να μειώσει την υποστήριξή μου, προς τον πρόσωπο του Μητροπολίτη Ονουφρίου και τους Ουκρανούς Ιεράρχες. Προσεύχομαι το σχίσμα στην Ουκρανία να θεραπευτεί πραγματικά. Ο τρόπος που το Φανάρι ενθαρρύνει τις μη Ορθόδοξες δυνάμεις, θα προκαλέσει μόνο διάσπαση" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρβος Πατριάρχης.