μήνυμα

μήνυμα

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.


Η κοινή δράση και συμπόρευση των Εκκλησιών, χωρίς ανταγωνιστική στόχευση, αποτελεί ένα από τα μείζονα θέματα που θα συζητηθούν πολυπλεύρως στην πολυήμερη συνεδρίαση - συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν  στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι και αναμένεται να κορυφωθούν με την ομιλία, την ερχόμενη Δευτέρα, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Το ζητούμενο εδώ είναι πώς οι Εκκλησίες μπορούν να συνεχίσουν στον δρόμο της διακονίας, πάντοτε μαζί, συνεργαζόμενες και όχι ανταγωνιζόμενες. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο», παραδέχθηκε, μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ορθόδοξος λαϊκός θεολόγος, Γιώργος Λαιμόπουλος.
«Το ζητούμενο είναι η συνεργασία, διότι ο απώτερος σκοπός είναι η ένωση των Εκκλησιών. Αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένωση και ενότητα των Εκκλησιών, αν δεν περάσουμε μέσα από τον δρόμο της συνεννόησης, της συνεργασίας, της διακονίας κοινών σκοπών. Και νομίζω ότι πολλοί από αυτούς τους σκοπούς δεν έχουν χροιά εκκλησιαστική. Το να ταΐσεις ένα φτωχό δεν είναι θέμα ορθοδόξου, καθολικού ή λουθηρανού. Είναι απλώς ένα καθήκον προς έναν αδελφό.
Και οι Εκκλησίες μπορούν να το κάνουν αυτό μαζί. Και το κάνουν μέσω του Συμβουλίου. Να σταθούν στο πλευρό ενός αδυνάτου. Μπορούν να το κάνουν μαζί. Δεν τις χωρίζει κάτι. Το να υποστηρίξουν κάποιον που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, μαζί, είναι πολύ σημαντικό, γιατί δίνουν προς τον κόσμο μια μαρτυρία, αλλά και τις βοηθάει να συνεργαστούν καλύτερα και να κάνουν έστω και μικρά βήματα προς τον ιερό σκοπό που είναι η ενότητα των Εκκλησιών», σημείωσε ο κ. Λαιμόπουλος.
Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης. «Είναι σημαντικό, διότι πραγματοποιείται σ' έναν ορθόδοξο χώρο. Και δεν έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι επίσης σημαντικό γεγονός διότι είναι η τελευταία συνεδρίαση, πριν από τη Γενική Συνέλευση. Επομένως, είναι μια στιγμή συγκομιδής καθώς θα παρουσιαστούν αποτελέσματα εργασιών επτά χρόνων, από την περασμένη Γενική Συνέλευση, για το ότι οι Εκκλησίες μπορούν να πουν μαζί, από κοινού όσον αφορά την περί Εκκλησίας αντίληψή τους, την περί κοινής μαρτυρίας στον κόσμο αντίληψή του. Τι μπορούν να πουν μαζί για την οικονομική δικαιοσύνη στον κόσμο. Αυτά είναι θέματα που μας απασχόλησαν τα τελευταία επτά - οκτώ χρόνια και σήμερα ο καρπός αυτός των εργασιών θα παρουσιαστεί. Και είναι σημαντικό γιατί το τέλος μιας πορείας γίνεται η απαρχή μιας καινούριας πορείας».
Στη συνάντηση «θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες και είναι θεολογικά», σημείωσε το μέλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθηγήτρια Ομιλητικής στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δήμητρα Κούκουρα. Και πρόσθεσε: «Ποια είναι η μαρτυρία του χριστιανικού κόσμου μέσα σ' έναν κόσμο που έχει βία, έχει αδικία, έχει εκμετάλλευση, δεν έχει ειρήνη, έχει κρίσεις παντού και ως εκ τούτου είναι σημαντικό ότι οι χριστιανικές Εκκλησίες συνευρίσκονται, ώστε, αφού δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο κοινό ποτήριον, γιατί μας χωρίζουν τόσες διαφορές θεολογικές και δογματικές, να έχουμε, τουλάχιστον, μια κοινή δράση προς τα έξω, ώστε να υπάρχει μια κοινή μαρτυρία».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Κωνσταντίνος Κενανίδης υπογράμμισε ότι «η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πριν από τη Γενική Συνέλευση το 2013 είναι ένα μεγάλο οικουμενικό γεγονός, η σημασία του οποίου επιβεβαιώνεται από την παρουσία του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος θα μιλήσει, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής. Για εμάς, ως Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, είναι σημαντικό ότι η συνάντηση γίνεται εδώ, διότι αναγνωρίζουν την πολυετή δράση της ΟΑΚ στον τομέα της οικουμενικής κίνησης. Τόσο η απόφαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου να έρθει στην Ακαδημία, όσο και η απόφαση του Παναγιοτάτου να παρευρεθεί, εκτός από ιδιαίτερη και μεγάλη τιμή για εμάς, είναι και μια τεράστια ευθύνη, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καταθέτουμε την ορθόδοξη μαρτυρία με περισσότερο ζήλο, με περισσότερη προσπάθεια και δυνάμεις, αλλά και με περισσότερη ευθύνη για να καταθέσουμε μια αυθεντική μαρτυρία, όντως ορθόδοξη. Αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη για εμάς».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ
ΧΑΝΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
πηγή: http://www.goodnet.gr

*ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να ακούμε πως σκέπτονται οι οπαδοί της Οικουμενιστικής Κίνησης, και τα μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών για να μπορέσουμε να δώσουμε την σωστή διάσταση στο παρακάτω κείμενο που δημοσιεύεται στο www.aktines.blogspot.gr   Επίσης φαίνεται ότι σε κάποιους, ήλθε κουτί η "Οικονομική Κρίση" για να μπορέσουν να περάσουν τις οικουμενιστικές θέσεις μέσα από την εκμετάλευση των αναγκών των ανθρώπων. Αυτό δεν κάνει να πω πως λέγεται...........*

Λυκούργος Νάνης:

Πολλοί υπέρμαχοι του οικουμενισμού είναι άφθαστοι στη σοφιστικώ τω τρόπω διαστρέβλωση των εννοιών.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην εκλεκτή αδελφότητα θεολόγων Ο ΣΩΤΗΡ που από ετών τροφοδοτεί πνευματικά τον ελληνικό λαό διότι στοιχούσα προς την αντιοικουμενιστική γραμμή του γίγαντα της ορθοδόξου θεολογίας αειμνήστου Παναγιώτη Τρεμπέλα καυτηρίασε τη νόθευση του ορθοδόξου ήθους την οποία απεργάζονται κάποιοι μεγαλόσχημοι κληρικοί όπως για παράδειγμα ο μητροπολίτης Γερμανίας αλλά και πλείστοι άλλοι επίσκοποι.
 Και δυστυχώς για την ιερή υπόθεση της Ορθοδοξίας το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αντί να ανακαλέσει τους εν θέματι εκκλησιαστικούς αξιωματούχους στην εκκλησιαστική τάξη τοξεύει τα βέλη του εναντίον των αντιοικουμενιστών επισκόπων, λοιπών κληρικών, ακαδημαικών θεολόγων και πιστών λαικών που συνέχονται απ το ωραίο και πνευματικότατο ιδεώδες της υπερασπίσεως της πατρώας πίστεως απ την απειλή του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού οικουμενισμού.
Στις ημέρες μας το άσπρο βαφτίζεται μαύρο,το φως σκότος,το αγαθό κακό,το γλυκύ πικρό. Πολλοί υπέρμαχοι του οικουμενισμού είναι άφθαστοι στη σοφιστικώ τω τρόπω διαστρέβλωση των εννοιών.Την ελαφρά τη καρδία και γυμνή τη κεφαλή καταστρατήγηση πλειάδας σχετικών προς την απαγόρευση των συμπροσευχών ιερών κανόνων χαρακτηρίζουν σαν άρση του απομονωτισμού και πράξη αγαπητικού ανοίγματος προς τις ΔΗΘΕΝ αδελφές ψευδοεκκλησίες ωσάν οι συντάξαντες τους σχετικούς, απαγορευτικούς των συμπροσευχών ιερούς κανόνες άγιοι πατέρες εστερούντο αγάπης την οποία φαίνεται ότι διαθέτουν εν υπερεπαρκεία ούτως ώστε να περισσεύει και για εξαγωγή οι σύγχρονοι πληθωρικοί αγαπολόγοι.
Την αγωνιστικώ τω τρόπω υπεράσπιση της άπαξ παραδοθείσης τοις αγίοις πίστεως τη βαφτίζουν φονταμενταλισμό,ταλιμπανισμό,επαρχιωτισμό κι όποιον άλλο χαρακτηρισμό κατεβάσει η οικουμενιστική τους κούτρα. Ισχυρίζονται αναίσχυντα ότι η κάθε sic! Εκκλησία εκπληρώνει την καθολικότητά της όταν βρίσκεται σε κοινωνία με τις άλλες! Υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι η πίστη είναι μία αλλά έχει πολλές sic! διατυπώσεις όπως εξωραισμένα χαρακτηρίζουν το μωσαικό των πεπλανημένων διδασκαλιών! Ο λαός του Θεού όμως αγρυπνεί επί των επάλξεων υπό την καθοδήγηση υπεύθυνων πνευματικών ανδρών και δε θα αφήσει να υλοποιηθούν τα σκοτεινά και απαίσια σχέδια του κοσμοπολιτισμού και του νεοταξισμού που λανσάρονται υπό τη λεοντή του διαβόητο πολιτικώς ορθού!Γι αυτό να είναι βέβαιοι οι έχοντες τους σχετικούς ασεβείς πόθους!
Λ.Ν.
Χαίρετε εν Κυρίω
π. Φώτιος Βεζύνιας