μήνυμα

μήνυμα

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Νέες ταυτότητες: ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟ σε ρόλο "ΣΩΤΗΡΑ"


Καθημερινή: Τι απέγινε η Κάρτα του Πολίτη;

Του Ανδρέα Δρυμιώτη
Αν κάποιος μου ζητούσε να κατονομάσω μόνο ένα θέμα που συνεισφέρει τα μέγιστα στην κακοδαιμονία της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στην ανάπτυξη της γραφειοκρατίας και της απάτης στην Ελλάδα, ανεπιφύλαχτα θα έλεγα την έλλειψη ταυτοπροσωπίας. Σήμερα ένας ενήλικας Ελληνας πολίτης χαρακτηρίζεται από τους ακόλουθους αριθμούς
: ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Δημοτολογίου, Διαβατηρίoυ, διπλώματος οδήγησης και πιθανόν και μερικούς άλλους (π.χ. αριθμός μητρώου εργοδότη). Αν κάποιος «χάσει» (εκούσια) την ταυτότητά του μπορεί να πάρει άλλη, η οποία θα έχει διαφορετικό αριθμό. Με τη νέα ταυτότητα μπορεί να γίνει άλλο πρόσωπο και να απαλλαγεί από τυχόν βάρη του παρελθόντος του ή ακόμα να χρησιμοποιήσει το νέο πρόσωπό του πιο δημιουργικά, όπως περιγράφεται στην ακόλουθη ιστορία, η οποία έστω και αν φαίνεται απίστευτη είναι 100% αληθινή!
Ενας εφοριακός κατάφερε να βγάλει 200 περίπου ΑΦΜ (με εικονικά στοιχεία) και για 5 χρόνια υπέβαλλε ισάριθμες φορολογικές δηλώσεις, οι οποίες ήταν όλες πιστωτικές με ποσά περίπου 1.000 ευρώ (ώστε να μην χρειάζεται έλεγχος), τα οποία έμπαιναν στον λογαριασμό του κάθε χρόνο. Την απάτη ανακάλυψε ο ΔΙΑΣ, το διατραπεζικό σύστημα, όταν διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλές επιστροφές από την εφορία στον ίδιο λογαριασμό. Πολλά ΑΦΜ μπορούσε να βγάλει, αλλά πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορούσε να ανοίξει. Ο εν λόγω εφοριακός απολαμβάνει τους καρπούς των έργων του (περίπου 1 εκατ. ευρώ) κάπου στη Νότιο Αμερική.
Το 1992 έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών διαγωνισμός για την έκδοση νέων ταυτοτήτων με τον περίφημο ΕΚΑΜ (Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Μητρώου). Δυστυχώς, μετά τη πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, και πάντα επίκαιρος Ακης Τσοχατζόπουλος, χωρίς καμία εξήγηση ακύρωσε τον διαγωνισμό.
Το θέμα επανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος το εξήγγειλε από τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2010, υποσχόμενος ότι μέσα στο 2011 θα είχε εκδοθεί η Κάρτα Πολίτη. Δυστυχώς, και στη περίπτωση αυτή δεν έγινε τίποτα.
Σε ένα σύγχρονο κόσμο είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει κανείς χωρίς κάποιο στοιχείο, το οποίο να εξασφαλίζει με απόλυτη βεβαιότητα την αυθεντικότητα και την ταυτοπροσωπία. Σχεδόν καθημερινά παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις τις περιπτώσεις ανθρώπων, που καλούνται να πληρώσουν ένα χρέος το οποίο άλλος δημιούργησε χρησιμοποιώντας τα στοιχεία ταυτότητας του θύματος. Πρόσφατα είδαμε στον Τύπο την περίπτωση παιδιών που αδυνατούσαν να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους, γιατί κάποιος άλλος είχε χρησιμοποιήσει τα στοιχεία τους. Ακόμα είδαμε πολλές περιπτώσεις όπου το κράτος πλήρωνε σύνταξη σε πεθαμένους.
Η κλοπή της ταυτότητας είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον δυτικό κόσμο και, επιπροσθέτως σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.
Οι κυβερνήσεις, προκειμένου να περιορίσουν το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος και τη διακίνηση οικονομικών πόρων προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν καθιερώσει μια σειρά από ελέγχους στη διακίνηση χρηματικών ποσών. Οσοι θέλουν να ξεπεράσουν τους ελέγχους καταφεύγουν στην κλοπή ταυτοτήτων, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και μαζική.
Η Κάρτα Πολίτη θα έπρεπε να είναι η άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και την απάτη, αλλά και να διευκολύνουμε όλες τις συναλλαγές είτε διαπροσωπικές είτε εξ αποστάσεως (Ιnternet). Η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντικατάσταση των σημερινών πλαστικών ταυτοτήτων με άλλες μεγέθους πιστωτικής κάρτας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκαθιστά την Κάρτα Πολίτη. Δυστυχώς, είναι και αυτή μια άσκηση, η οποία θα κοστίσει στους Ελληνες πολίτες περίπου 300 εκατ. ευρώ (15 ευρώ για την ταυτότητα, 15 ευρώ για τη φωτογραφία για 10 εκατ. πολίτες) και σημαντική ταλαιπωρία, χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα. Μάλιστα είμαι απολύτως βέβαιος ότι μετά θα υποχρεωθούμε να εκδώσουμε την πραγματική Κάρτα Πολίτη με βιομετρικά στοιχεία, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες.
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.
πηγή του παραπάνω κειμένου:http://anti-ntp.blogspot.com/


Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ

Χειρόγραφο Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου:

 ”Σημεία των καιρών”











Κάντε σύγκριση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Χαίρετε εν Κυρίω αδελφοί
π. Φώτιος Βεζύνιας