μήνυμα

μήνυμα

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

« ...οι δύο μεγάλαι εκκλησίαι η Ορθόδοξος και η Καθολική ημπορούν να συνεργαστούν….»

Συνεργασία με την Καθολική εκκλησία για μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας
ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη δυνατότητα συνεργασίας της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας σε μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα και για την αντιμετώπιση της κρίσης με έμφαση στην «ηθική και πνευματική» ευθύνη και διάθεση μας «να αλλάξουμε τη στάση μας έναντι των πραγμάτων», έστειλε κατά τη χθεσινή τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Καστοριάς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το «πρόγραμμα αποκαταστάσεως της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης και προστασίας της βιοποικιλότητας», που τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει ο δήμος Καστοριάς και τόνισε ότι προϋπόθεση επιτυχίας, είναι η ευαισθητοποίηση «πάντων, ιδίων δε, των νέων», υπογραμμίζοντας ότι «ο σεβασμός της δημιουργίας πηγάζει εκ της ανθρωπίνης ζωής και αξιοπρεπείας».
«Εχωμεν δε ως χριστιανοί υποχρέωσιν διαπαιδαγωγήσεως των ανθρώπων με μία οικολογικήν συνείδησιν, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ευθύνη μας έναντι ημών, έναντι των άλλων και έναντι της δημιουργίας» επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος, μεταφέροντας ένα απόσπασμα από την κοινή διακήρυξη, που είχε συνυπογράψει με τον "αείμνηστο Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ κατά την κατακλείδα του 4ου οικολογικού συμποσίου", στην Αδριατική(ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τη Βενετία και ο Πάπας από το Βατικανό, με τηλεδιάσκεψη), τον Ιούνιο του 2002 και πρόσθεσε :
«Που σημαίνει ότι οι δύο μεγάλαι εκκλησίαι η Ορθόδοξος και η Καθολική ημπορούν να συνεργαστούν σε μείζονα θέματα που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα σήμερα».Ο κ. Βαρθολομαίος επανέλαβε ότι η σημερινή κρίση του κόσμου και της κοινωνίας μας είναι «πρωτίστως ηθική και πνευματική», έκφραση της οποίας είναι η οικονομικής κρίση και σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της «δεν αρκούν μόνο οικονομικαί και δημοσιονομικαί αλλαγαί», που αποτελούν ευθύνη των κοσμικών εξουσιών, αλλά παράλληλα και «ηθικαί και πνευματικαί».
«Η δική μας ευθύνη είναι να συνειδητοποιήσουμεν ταπεινώς τα όρια των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας. Να αναγνωρίσωμεν τη δύναμη της υπομονής και την βεβαιότητα της εμπιστοσύνης εις τον Θεόν και να αναλάβουμε την αναλογούσας, ενί εκάστω ημών ευθύνας, με διάθεσιν να να αλλάξουμε τη μέχρι τώρα στάση μας έναντι των πραγμάτων, διατηρούντες πάντοτε την ελπίδα μας εις τον Θεόν».
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε υποδεχτεί κατά την άφιξη του ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στην είσοδο του δημαρχείου και τον συνόδευσαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, όπου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη Καστοριάς.
«Στην Ορθοδοξία και σε εσάς προσβλέπουμε όλοι μας. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι αποτελείται σταθερά βάθρα και πηγές δύναμης και αγάπης από όπου μπορούμε να αντλούμε αισιοδοξία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και «φως» στην χάραξη του μέλλοντος μας» τόνισε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης.
Ο κ. Χατζησυμεωνίδης υπογράμμισε την οικολογική προσφορά του κ. Βαρθολομαίου και ανακοίνωσε ότι το Ενυδρείο Καστοριάς, που θα εγκαινιάσει αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα φέρει το όνομα του.
Το μεσημέρι, ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε σε ιερατική σύναξη κληρικών της περιοχής, συνιστώντας τους να είναι οδηγοί και αρωγοί του ποιμνίου, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και στη συνέχεια, με καράβι από τη λίμνη, επισκέφθηκε το παραλίμνιο μοναστήρι της Παναγίας της Μαυραιώτισας, του 11ου αι.
Ελευθερία/ Τρίτη 3/07/20

ΠΗΓΉ: http://aktines.blogspot.gr/

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ.
Κύριε δός ημίν και αυτοίς κατά το περίσσευμα των καρδιών ημών.

Χαίρετε εν Κυρίω
π. Φώτιος Βεζύνιας