μήνυμα

μήνυμα

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Η σωστή προσέγγιση σε ένα μεγάλο πρόβλημα.

 

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ: https://orthodoxia.online/

Γράφει ο π. Φώτιος Βεζύνιας


Προβληματισμός πρώτος:
   «Ή υπάρχει Θεός ή δεν υπάρχει Θεός». Εσύ τι πιστεύεις;

Αν λες ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ σταματάμε εδώ.

Αν πιστεύεις ότι υπάρχει συνεχίζουμε.


Προβληματισμός δεύτερος:
   «Ο Θεός των Χριστιανών είναι ο ΜΟΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ». Εσύ τι πιστεύεις;

Αν λες ότι οι θεοί όλων των θρησκειών είναι ίδιοι, τότε πάλι σταματάμε εδώ.

Αν πάλι συμφωνείς ότι ο Θεός των Χριστιανών είναι ο μόνος αληθινός συνεχίζουμε.


Προβληματισμός τρίτος:
«Αυτόν τον Αληθινό Θεό, μας τον αποκαλύπτει η Αγία Γραφή, δια των ερμηνειών των Αγίων Πατέρων».  Εσύ τι πιστεύεις;

Αν λες ότι την Αγία γραφή την ερμηνεύουμε μόνοι μας, όπως οι… προτεστάντες πάλι σταματάμε εδώ, γιατί είμαστε πολύ μικροί και ελάχιστοι για να ερμηνεύουμε μόνοι την Αγία Γραφή.

Αν πάλι συμφωνείς ότι η αποκάλυψη της Αλήθειας της πίστεώς μας, μόνο δια των ερμηνειών των Αγίων Πατέρων οδηγεί στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, τότε συνεχίζουμε.


Προβληματισμός τέταρτος.
«Η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, την οποία ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως,  η φέρουσα την Χάρη του Μοναδικού Αληθινού Θεού, είναι ΜΟΝΟΝ η Ορθόδοξη Εκκλησία». Εσύ τί πιστεύεις;


Αν δεν συμφωνείς και λες ότι και στις άλλες Χριστιανικές Ομολογίες υπάρχει η Χάρις τότε σταματάμε εδώ. 

Αν πάλι συμφωνείς συνεχίζουμε.


Προβληματισμός πέμπτος.
«Αυτής της Υπέρλογης Χάρης γινόμαστε ΜΕΤΟΧΟΙ δια του Αγίου Βαπτίσματος αρχικά, και των υπολοίπων Ιερών Μυστηρίων  της Αγίας Εκκλησίας μας, στη συνέχεια». Εσύ τί πιστεύεις;


Αν δεν συμφωνείς, και λες ότι ανήκουν στην Εκκλησία και όσοι δεν βαπτίζονται ή όσοι βαπτίζονται στις άλλες Χριστιανικές ομολογίες και ότι  μπορούν να έρχονται σε επαφή με την Θεία Χάρη και όσοι δεν μετέχουν των αγίων μυστηρίων, πάλι σταματάμε εδώ.

Αν πάλι συμφωνείς συνεχίζουμε.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ.
   Χρησιμοποίησα παραπάνω την λέξη ΜΕΤΟΧΟΣ επιμόνως.  Γιατί; Διότι το Άγιο Βάπτισμα κάνει τον άνθρωπο ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΜΠΛΟΥΤΗ ΘΕΪΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΗ.
Ο νηπιοβαπτισμός δίνει λοιπόν στον άνθρωπο αυτήν την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. Δηλαδή να είναι μέτοχος αυτής της Θείας Χάριτος.  Αυτό είναι καλό ή κακό;  Όταν χρησιμοποιούμε αυτήν την δυνατότητα είναι σωτήριο, όταν την αμελούμε είναι καταστροφικό. Εμείς προικίζουμε το παιδί με τον πλούτο της Χάριτος του Βαπτίσματος, και αφήνουμε στο παιδί την ελευθερία να ενεργοποιήσει ή όχι αυτήν την Χάρη.  Δυστυχώς οι γονείς φροντίζουν να ΠΡΟΙΚΙΖΟΥΝ τα παιδιά τους με τα υλικά αγαθά που σήμερα υπάρχουν και αύριο μια οποιαδήποτε αιτία τα εξαφανίζει. Γιατί άραγε θεωρούν ότι είναι κακό να ΠΡΟΙΚΙΣΟΥΝ τα παιδιά τους, με την ΠΑΝΥΠΕΡΛΟΓΗ  ΜΕΤΟΧΗ του Αγίου Βαπτίσματος; Τί και ποιός εμποδίζει  το μικρό παιδί να μην ενεργοποιήσει "ποτέ" την ΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ;
Όμως αν θελήσει να την λάβει και να την ενεργοποιήσει σε κάποια στιγμή της ενήλικης ζωής του, ποιός μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχουν πάντα οι ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ για να λάβει την Χάρη του Αγίου Βαπτίσματος;.
Ήρθε καιρός να σκύψουμε επιτέλους το κεφάλι μας με ταπείνωση στα όσα απαρασάλευτα μας έχουν κληροδοτήσει οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Της Ορθοδόξου  Εκκλησίας μας που είναι ο μοναδικός φορέας της Χάριτος, της Αλήθειας και επομένως της Σωτηρίας μας.
Αμήν.

18-3-2022