μήνυμα

μήνυμα

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Παναγιώτατε, δεν είναι ώρα για περαιτέρω σχίσματα και διαιρέσεις!


Αποτέλεσμα εικόνας για Καλαβρύτων Αμβρόσιος
Ο ΑΡΡΑΦΟΣ ΧΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΞΕΣΧΙΖΕΤΑΙ!
_______Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξ ορισμού είναι το σημείον ενότητος της Ορθοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο! Εκεί, με σεβασμό και αγάπη, ατενίζουμε όλοι! Εκεί καταφεύγουμε, για να πάρουμε δύναμη! Εκεί σπεύδουμε για να επιλύσουμε τυχόν διαφορές και διενέξεις μεταξύ των τοπικών Εκκλησιών και των εκκλησιαστικών παραγόντων!   
_______ Δυστυχώς ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, πολύ αγαπητός εις ημάς καί πολύ σεβαστός, δεδομένου ότι μας συνέδεσε μια αγνή φιλία από τήν δεκαετία του 1960, τότε που ήμασταν όλοι Διάκονοι, ο Παναγιώτατος, ως μεταπτυχικός φοιτητής του Κανονικού Δικαίου στη Ρώμη, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Χριστόδουλος καί η ελαχιστότης μου, οπότε, εκεί στη Ρώμη, ο τότε Διάκονος Βαρθολομαίος - με πολλήν αγάπην και μεγάλην προθυμίαν-  ήταν ο ξεναγός μας στην ιστορική εκείνη πόλη! 
_________Δυστυχώς, λοιπόν, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος κατά τα τελευταία ετούτα χρόνια εμφανίζεται σαν να έχει βάλει ως στόχον του την διαίρεση της Ορθοδοξίας!
________Η αρχή έγινε με τις πολύ εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ Βατικανού καί Κωνσταντινουπόλεως! 
________'Επειτα ακολούθησε η δήθεν «ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ» της Κρήτης! Πλήν όμως η Σύνοδος εκείνη: α) Δεν ήταν «ΑΓΙΑ», αφού οι Αποφάσεις της ήσαν κατά της Ορθοδοξίας! Και ήταν καταλυτική για την Ορθοδοξία, διότι χαρακτήρισε ως ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ τις διάφορες χριστιανικές Ομολογίες!!!! 
_______Το έγκλημα αυτό το είχε επιτελέσει χρόνια πρίν (τον Μάϊο του 2009) ο Πάπας της Ρώμης Βενέδικτος κατά την διάρκεια μι[ας επισκέψεώς του στα Ιεροσόλυμα. Να τι ακριβώς είπε τότε: «Προσεύχομαι η συνάντησή μας σήμερα να δώσει μια νέα ώθηση στις εργασίες για το θεολογικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες» (16 Μαΐου 2009). 
β) Δεν ήταν ούτε και ΜΕΓΑΛΗ, αφού τέσσερες τοπικές Εκκλησίες αρνήθησαν να συμμετάσχουν στο Κολυμπάρι!
_______Στη συνέχεια έχουμε και κάποια χρονίζοντα προβλήματα με τη δική μας Εκκλησία. Οι Ιεροί Κανόνες διά του ιερού Φωτίου ορίζουν, ότι  «είωθε τά εκκλησιαστικά τοις πολιτικοίς συμμεταβάλλεσθε», (1) δηλ. ότι τα εκκλησιαστικά Σύνορα συμμορφώνονται και αλλάζουν, ακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις. Τα εκκλησιαστικά Σύνορα ταυτίζονται με τα πολιτικά Σύνορα!  Συνεπώς, όταν ένα γεωγραφικό κομμάτι αποκτά την εθνική του ανεξαρτησία, τότε απαραιτήτως μεταβάλλεται καί ο χαρακτήρας της τοπικής Εκκλησίας, η οποία άνευ ετέρου   καθίσταται αυτοκέφαλος, αυτόνομος καί ανεξάρτητη!Δυστυχώς αυτό δεν έχει εφαρμογή στην Εκκλησία της Ελλάδος, όπου η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι κομματιασμένη σε πέντε τεμάχια! Αυτά είναι: 
Οι Μητροπόλεις
 1) «της παλαιάς Ελλάδος, όπου εντάσσεται και η  Μητρόπολίς μας,
2) «των Νέων Χωρών», δηλ. από τη Λάρισα και πάνω, οι οποίες ανήκουν στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου,
3) «των Κυκλάδων Νήσων», δηλ. η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Αιγαίου Πελάγους ανήκουν επίσης στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, 
4) «της Κρήτης», η οποία αποτελεί ημιαυτόνομον Εκκλησίαν,
καί 5) «το Άγιον Όρος», το οποίον επίσης έχει την αναφορά του στο Πατριαρχείο!
        ____________Τα παραπάνω αποδεικνύουν, ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, καθώς επίσης και οι Προκάτοχοί Του, ΚΑΤΑΠΑΤΕΙ, ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, δηλ. το Εκκλησιαστικό Σύνταγμα!  Έτσι έχουμε μία ανεξάρτητη Χώρα, τήν Ελλάδα μας, εκκλησιαστικώς μοιρασμένη και κομματιασμένη σε πολλά εκκλησιαστικά κομμάτια!
_____Τόν τελευταίο καιρό, δυστυχώς, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας κ. Βαρθολομαίος, μέ διαφόρους τρόπους επιχειρεί να αυξήσει τήν «επιρροή» Του, δηλ. την πνευματική Του κυριαρχία,  σ' αυτό το κομμάτι των Νέων Χωρών, αλλά με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται σε έναν «ψιλικαντζή» του εκκλησιαστικού Χώρου! (βλέπε και την υπόθεση «κτήμα Προμπονά»)   Κατά λοιπά είναι ο ....ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ! 
_______Πολύ παραστατικά αναφέρεται στο ζήτημα αυτό δημοσίευμα του ιερέως π. Ευσταθίου Κολλά στο φ. της Κυριακής 30ής Σεπτεμβρίου ε.έ. της εφημερίδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τμε τίτλο: «Να πάψει επιτέλους το αδίστακτο αιρετίζον ΦΑΝΑΡΙ να επιβουλεύεται το Κανονικό Αυτοκέφαλο της Ελλάδος», το οποίον και καταλήγει ως εξής: 
«Κάντε ότ,ι θέλετε και όπως τα θέλετε όλοι εσείς εκεί στο αιρετίζον και αδίστακτο Φανάρι, ευρισκόμενοι βεβαίως έξω καί παρασάγγας πέρα από την Θεολογική, Κανονική καί Εκκλησιολογική ΤΑΞΗ και ΠΡΑΞΗ, γι' αυτό και δεν ακούγεσθε, ποσώς, από την ολότητα των ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ πιστών της ΜΙΑΣ, ΑΓΙΑΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...» 
___________Μια τελευταία λανθασμένη κίνηση του Πατριάρχου μας είναι αυτή με την Εκκλησία της Ουκρανίας! Δεν μας έφθαναν τα τόσα και τόσα άλλα προβλήματα, ο Πατριάρχης μας ευρίσκεται στα πρόθυρα εκκλησιαστικής συρράξεως του Πατριαρχείου  με την μεγάλη Εκκλησία της Ρωσσίας! Η Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας διατηρεί την πνευματική της σχέση και εξάρτηση με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Η Σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας πρόκειται  να τύχει αναγνωρίσεως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο! Έστι ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΙΣΜΑ ευρίσκεται προ των θυρών μας! Εάν σ' αυτό πρσθέσουμε και την εσωτερική διαμάχη, που ανέκυψε έπειτα από την ψευδο-Σύνοδο του Κολυμπαρίου, τότε τα εκκλησιαστικά πράγματα στις ημέρες μας καθίστανται εξόχως τραγικά! Είθε ο Πανάγαθος  Θεός να αποτρέψει μια νέα -και πιο επικίνδυνη- διάσπαση! Γι' αυτό, λοιπόν, κι εμείς σήμερα από τη θέση αυτή συγχαίρουμε ολοψύχως τον αγαπητό εν Χριστώ Αδελφό μας, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων κ Σεραφείμ, για την πρόσφατη σχετική Δήλωση διαμαρτυρίας, την οποία και προσυπογράφουμε και αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια.
________Για την Απόφαση της ψευδο-Συνόδου του Κολυμπαρίου αναδημοσιεύουμε μια παληά ανάρτησή μας από τον Μάϊο 2009, εξ αφορμής των δηλώσεων Του «για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες»,   την οποία και αναδημοσιεύουμε στο τέλος του παρόντος.
Αίγιον, Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ   
Σημείωση:  
(1) Ο ιερός Φώτιος αποδεικνύει στον Πάπα Ρώμης ότι «τα εκκλησιαστικά και μάλιστα τα περί ενοριών δίκαια ταις πολιτικαίς επικρατείαις και διοικήσεσι συμμεταβάλλεσθαι είωθε»Το αξίωμα αυτό κατεκύρωσε η Σύνοδος του 879-880, και περιελήφθη το 884 στον Κώδικα των Βασιλικών κι έτσι οριστικοποιείται και σε κανονική βάση η εκκλησιαστική προσάρτηση του Ανατολικού Ιλλυρικού στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. (Καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος, βλ.http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/agelopoulos_fotios_1.html)
****************
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;
Ένα δένδρο! Ένα και μοναδικό δένδρο, το οποίον φύτευσε ο Χριστός με τα άγια Χέρια Του! Ένα δένδρο με πολλούς κλάδους και όχι ένα δάσος με πολλά δένδρα!
ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ!
Η Εκκλησία είναι ένα το άγιο Καθίδρυμα, το Οποίον συνέστησε  και αγίασεν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Συστατικό Της στοιχείο είναι η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος προς  τους Δώδεκα Μαθητές «εν είδει πυρίνων γλωσσών».
Οι Μαθηταί ξεχύθηκαν στον τότε γνωστό κόσμο για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας  μας, και όπου έτυχον αποδοχής βάπτισαν τους Χριστιανούς και συνέστησαν την τοπική τους Εκκλησία, Έτσι έχουμε τον Απόστολο Ανδρέα, θεμελιωτή της Εκκλησίας των Πατρών, τον Απόστολο Πέτρο θεμελιωτή της Εκκλησίας της Ρώμης, τον Απόστολο Παύλο θεμελιωτή της Εκκλησίας των Αθηνών, της Κορίνθου, κλπ.
Όλες αυτές οι ανά τον κόσμο τοπικές Εκκλησίες ήσαν  μέλη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, η οποία Κεφαλήν Της έχει και ομολογεί τον Σωτήρα Χριστό! Ομοιάζουν δηλ. με ένα δένδρο, το οποίον έχει πολλούς κλάδους!
Κάποτε ένα κομμάτι, αυτό της Ρώμης, ξεσχίζεται, δηλ. αποκόπτεται, από τον κύριο κορμό και συγκροτεί ένα νέο Οργανισμό.  Διά του τρόπου αυτού όμως παύει να αποτελεί ένα παρακλάδι του δένδρου, το οποίον ονομάζουμε ΕΚΚΛΗΣΙΑ! Γίνεται ένα αυτόνομο δένδρο!
Μετά την αποκοπή της Ρώμης, ακολουθεί και άλλο κομμάτιασμα. Μερικοί, διαφωνούντες με τις διδαχές του αιρετικού Πάπα Ρώμης, αποκόπτονται από τον Πάπα.  Από το δένδρο, λοιπόν,  της Ρώμης ξεσχίζεται ένα μέρος και συγκροτεί τον Οργανισμό, ο οποίος έλαβε το όνομα Διαμαρτυρόμενοι ή Προτεστάντες!
 Περαιτέρω και απ’ αυτό το κομμάτι των Προτεσταντών αργότερα κόβεται ένα ακόμη κομμάτι, από το δένδρο των Διαμαρτυρομένων, και συγκροτεί τον Οργανισμό, που έλαβε το όνομα Αγγλικανοί.
Έτσι, λοιπόν, από την Μία  Εκκλησία, την οποία ίδρυσεν ο Λυτρωτής του κόσμο, ο Χριστός, δηλ. από το ένα και μοναδικό Δένδρο, που φυτεύθηκε από τον Χριστό μας εκεί κατω στην Ιερουσαλήμν, δυστυχώς, αποκόπηκαν μερικά κλαδιά, τα οποία και – ως ανεξάρτητα πλέον- αποτέλεσαν ένα παράδενδρο! Αυτά τα κομμάτια μέχρι σήμερα ονομάζονταν «Χριστιανικές Ομολογίες», και δεν αποτελούσαν Μέλη της αρχικής Μίας Εκκλησίας.
       Η Σύνοδος του Κολυμπαρίου Κρήτης (2016), δυστυχώς, έκαμε το μεγάλο έγκλημα να ονομάσει ως «Εκκλησίες», όλα αυτά τα αποκόμματα του Χριστιανισμού! Παρέβλεψε δηλ. μεγάλα θεολογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά, όπως την λεγομένη Αποστολική Διαδοχή κλπ., και με τον τρόπο αυτό ΕΠΡΟΔΩΣΕ τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία!
      Εάν, λοιπόν, αποδεχθούμε την Απόφαση του Κολυμπαρίου, η οποία είναι προϊόν της επιρροής και εισπηδήσεως του κοσμικού πνεύματος, που ονομάζεται Παγκοσμιοποίηση, στον εκκλησιαστικό χώρο, τότε από το Σύμβολο της Πίστεως (το Πιστεύω) πρέπει να απαλείψουμε την πρόταση και ομολογία μας «Εις μίαν Αγίαν, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν ομολογώ έν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών, προσδοκώ ανάστασιν νεκρών….»!
       Επομένως  η «Εκκλησία» είναι Μία, δηλ. ένα δένδρο με πολλά κλαδιά και όχι ένα δάσος με πολλά δένδρα! Τελεία και παύλα!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ  Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικέ Πατριάρχα,
ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΙ Άγιοι Προκαθήμενοι, Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι,
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΙ Μητροπολίτες,
Οι συγκροτήσαντες την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου της Κρήτης, την οποία και ονομάσατε «ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» επλανήθητε! Διδάξατε αιρετικήν διδαχήν! Σας καλούμε να ανακαλέσετε αμέσως την εγκληματική Σας αυτή Απόφαση.  Αλλιώς ένα νέο Σχίσμα ευρίσκεται «επί θύραις».
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον,1η Οκτωβρίου 2018 -mkka.