μήνυμα

μήνυμα

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Πατριαρχείο Σερβίας: ''Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ορθοδοξίας είναι η Ουκρανία''

sinodos serbias
 
Του Αιμίλιου Πολυγένη

Συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου.
Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο, ήταν και η εκκλησιαστική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε υποθέσεις άλλης Τοπικής Εκκλησίας.
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα, είναι ότι η Εκκλησία στην Ουκρανία χωρίστηκε, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να λύσει το πρόβλημα μονομερώς" - αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας.
Επίσης η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι δόθηκε αυτοκεφαλία χωρίς διάλογο με την Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία, καθώς και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
"Η Εκκλησία της Σερβίας εμμένει στην απόφαση της, να μην αναγνωρίσει την νεοσυσταθείσα δομή στην Ουκρανία με επικεφαλής τους σχισματικούς Επιφάνιο Ντούμενκο και Φιλάρετο Ντενισένκο" - αναφέρει η ανακοίνωση της Σερβικής Εκκλησίας.
Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας δηλώνει ότι υποστηρίζει την Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο.