μήνυμα

μήνυμα

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Οι Κανόνες της Εκκλησίας είναι Τείχη του Αίσχους.»


Pope Francis visits the Refugee Camp of Moria, in Mytilene, Lesbos, on April 16, 2016 / Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Μόριας, Μυτιλήνη, στη Λέσβο, στις 16 Απριλίου, 2016
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Οι Κανόνες της Εκκλησίας είναι Τείχη του Αίσχους.»
Ομιλεί ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης
… Στη Θεολογική Σχολή όταν ήταν ακόμη δάσκαλός μου στα δυνατά του ο καθηγητής Χρήστου, ο Βαρθολομαίος ως Αρχιμανδρίτης Αρχοντώνης υπέβαλε διδακτορική διατριβή με θέμα: Η Κωδικοποίηση των Ιερών Κανόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και στη διδακτορική του διατριβή έλεγε αυτό, ότι μερικοί Κανόνες έχουν περιπέσει σε αχρησία και ότι κάποιοι από τους Κανόνες που δεν έχουν περιπέσει σε αχρησία πρέπει να αλλάξουν. Μεταξύ αυτών των Κανόνων που πρέπει να αλλάξουν, από τότε έλεγε πως ήταν ο Κανόνας για τις συμπροσευχές.

Οι Κανόνες απαγορεύουν ρητά τις συμπροσευχές. Ο Βαρθολομαίος λοιπόν από νεαρός Αρχιμανδρίτης ακόμα, ζων στο περιβάλλον του Αθηναγόρα και του γέροντά του του Μελίτωνος, έλεγε, καλά τώρα είμαστε στον 20ο αιώνα, δεν μπορούμε να συμπροσευχόμαστε με τους Παπικούς, με τους Προτεστάντες; Να τον αλλάξουμε τον Κανόνα.
Και το χειρότερο, υπάρχει γραπτή δήλωση του ιδίου ότι οι Κανόνες είναι τείχη του αίσχους τα οποία πρέπει να γκρεμίσουμε. Να γκρεμίσουμε τους Κανόνες, να γκρεμίσουμε την Ορθοδοξία. Δεν ξέρει ο κόσμος τίποτε. Δεν ξέρει, γι’ αυτό τρέχει όπου πάει ο Βαρθολομαίος και τον ραίνει με λουλούδια. Δεν ξέρει ο κόσμος. Είναι τείχη του αίσχους’.
Ο ίδιος δεν έκανε τη δήλωση και είπε ότι οι προπάτορες ημών, οι Άγιοι, υπήρξαν ατυχή θύματα του αρχεκάκου όφεως, του διαβόλου, και να προσευχόμαστε ο Θεός να τους συγχωρήσει; Οι προπάτορες ημών, οι προκαλέσαντες το σχίσμα, Μέγας Φώτιος, Άγιος Μάρκος Ευγενικός, Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, όλοι αυτοί οι αντιπαπικοί, υπήρξαν θύματα του αρχεκάκου όφεως και πρέπει να προσευχόμαστε. Δηλαδή να βγάλουμε τις εικόνες τους και αντί να προσευχομαστε, ‘Άγιε του Θεού Γρηγόριε’, ‘Άγιο του Θεού Φώτιε’, να κάνουμε τρισάγιο, ‘Θεέ μου ανάπαυσον, συγχώρησον τις αμαρτίες τους’. Αντί να επικαλούμαστε τις πρεσβείες τους, να τους κάνουμε μνημόσυνα και τρισάγια να τους συγχωρήσει ο Θεός.
Υπάρχουν λοιπόν μερικοί τέτοιοι θεολόγοι οι οποίοι στηριζόμενοι σε αυτές τις ‘περισπούδαστες’, τις ‘φωτισμένες’ θέσεις του Πατριάρχη και άλλων, λένε, μα άλλαξαν τους Κανόνες. Ποιος τους άλλαξε; Τόλμησαν στα προσυνοδικά κείμενα να βάλουν δύο Κανόνες μέσα και επειδή αυτοί οι Κανόνες είχαν άλλους Κανόνες που τους κατέρριπταν, τους έβγαλαν. Δεν τολμούν μες στο κείμενο να πουν κάτι τέτοιο γιατί θα γίνει θύελλα διαμαρτυριών, αλλά τα διαδίδουν.
Το Πηδάλιο; Εγώ θυμάμαι από φοιτητής στη Θεολογική Σχολή οι καθηγητές μας μας μιλούσαν απαξιωτικά για το Πηδάλιο. Το Πηδάλιο που έχει συγκεντρώσει ο Άγιος Νικόδημος τους Κανόνες της Εκκλησίας, οι καθηγητές μας στη Θεολογική Σχολή .. Ε καλά τώρα το Πηδάλιο; Τον Άγιο Νικόδημο; Ο Γιανναράς εκφράστηκε υβριστικά για τον Άγιο Νικόδημο, για όλους τους Κανόνες της Εκκλησίας.
Γι’ αυτό λέει τώρα ο Σερρών, «θα συνεργαστούμε με τις Θεολογικές Σχολές». Με τις ‘κατάλληλες’ τώρα Θεολογικές Σχολές. Φύγανε και οι παραδοσιακοί καθηγητές, έφυγε και ο τελευταίος ο Τσελεγγίδης -ο Τσελεγγίδης από φέτος είναι ομότιμος, είναι συνταξιούχος. Έφυγε και ο τελευταίος και τώρα εκεί αλωνίζουν οι οικουμενιστές. Μία φωνή Ορθόδοξη δεν υπάρχει.
***
Απομαγνητοφώνηση Φαίη/Αβέρωφ
Πηγή βίντεο: Κατήχησις