μήνυμα

μήνυμα

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

"ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ" - "ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ή ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΟΡΘΩΣ ΦΡΟΝΟΥΝΤΑΣ;"

Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη, Αννόβερο Γερμανίας
Η Οικουμενική Ορθοδοξία αποτελεί μία πραγματικότητα με πολύ και σπουδαίο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο από εκείνους που την βιώνουν ή από εκείνους που την προσεγγίζουν και την μελετούν με σοβαρότητα και χωρίς οποιεσδήποτε παρωπίδες. Είναι δε φυσικό, εφ’ όσον η Ορθοδοξία βιώνεται σε όλο τον κόσμο να υπάρχει και σε περιοχές όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν μειοψηφία έναντι των άλλων Χριστιανικών δογμάτων, ομολογιών ή και θρησκειών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι λογικό να συνομιλεί και να συναναστρέφεται με τις υπάρχουσες κατά περιοχή θρησκείες, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στην Ευρώπη μάλιστα η Ορθόδοξη Εκκλησία πρωταγωνιστεί στο διάλογο, με τις άλλες Χριστιανικές εκκλησίες και κατέχει κεντρική θέση στην υπόθεση της προώθησης της ενότητας των εκκλησιών, θεωρώντας επιτακτικό καθήκον «το επαναγαγείν προς ένωσιν τας εκκλησίας, τας πολυμερώς και πολυτρόπως απ’ αλλήλων διατμηθείσας», και τους ετεροδοξούντας «προσκαλείσθαι εις συνάφειαν… κατά τους παλαιούς θεσμούς της αγάπης και προτείνειν την των Πατέρων πίστιν και πείθειν κοινώς αυτοίς ενωθήναι», κατά τον Μέγα Βασίλειο.

Όλη αυτή η προσπάθεια όμως επειδή από πολλούς δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, με πολύ ευκολία απορρίπτεται και καταδικάζεται ως «Οικουμενισμός». Μία λέξη που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει αρνητική έννοια στους ελληνόφωνους Ορθοδόξους και ταυτίζεται με παραμέληση ή και προδοσία ακόμη της Ορθόδοξης πίστης! Ένα ευάριθμο κομμάτι της Οικουμενικής Ορθοδοξίας αλλά και του Οικουμενικού Ελληνισμού ζει και δραστηριοποιείται στη Γερμανία υπό την πνευματική αιγίδα και καθοδήγηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας και Εξάρχου Κεντρώας Ευρώπης κυρίου Αυγουστίνου. Αποτέλεσμα των δυναμικών ενεργειών του αποτελεί το γεγονός ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μετά την Καθολική και Ευαγγελική, η τρίτη επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία από το σύνολο των κρατιδίων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Επί των ημερών του έχουν αποκτήσει στέγη ιδιόκτητη όλες οι ελληνορθόδοξες ενορίες της Γερμανίας είτε με την εκ θεμελίων ανέγερση ιερών ναών και ενοριακών κέντρων είτε με την αγορά κτηρίων από την Καθολική ή Ευαγγελική Εκκλησία. Επί 40 έτη ως Επίσκοπος, εκ των οποίων τα 32 ως Μητροπολίτης Γερμανίας αθόρυβος και εργατικός, δεν επιβαρύνει κανένα κρυφά ή φανερά, λίγο ή πολύ. Ακολουθεί τον λόγο του Αποστόλου Παύλου: «Ουδέ δωρεάν άρτον εφάγομεν παρά τινος, αλλ’ εν κόπω και μόχθω, νύκτα και ημέραν εργαζόμενοι προς το μη επιβαρήσαι τινα υμών, ουχ ότι ουκ έχομεν εξουσίαν, αλλ’ ίνα εαυτούς τύπον δώμεν υμίν εις το μιμείσθαι ημάς».

Είμαι βέβαιος ότι δεν θα του αρέσει, όταν πληροφορηθεί γι’ αυτή μου την δημοσίευση, γιατί γι’ αυτόν ισχύει: «Είναι καλύτερο να σιωπά κανείς και να είναι, παρά να μιλά και να μην είναι». (Άγ. Ιγνάτιος). Όμως δεν είναι δυνατόν να τηρήσουμε σιγή στις υστερικές κραυγές και στα υπερβολικά σχόλια κάποιον «αντιοικουμενιστών» που βρήκαν ευκαιρία από μια φωτογραφία που δείχνει τον Μητροπολίτη Γερμανίας να συμμετέχει σε εκδηλώσεις στην πόλη Τρέβηρα (Trier)της Γερμανίας, την 5η Μαΐου 2012, στην «Ημέρα της Οικουμένης» και συγκεκριμένα σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην ανάμνηση του Βαπτίσματος. Για τι συλλείτουργα έγραψαν, για τι ευλογίες από «Καρδινάλιο»(!), για τι σκανδαλισμό δεν περιγράφεται!
Δηλαδή στα καλά καθούμενα ο Μητροπολίτης Γερμανίας βάλθηκε να ξεσηκώσει τον κόσμο εναντίον του! Λες και πρόκειται για έναν χθεσινό επίσκοπο ο οποίος μη έχοντας γνώση και επίγνωση πράττει ό,τι του έλθει κατά νου! Ούτε καν αυτή την λεπτομέρεια δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν οι διάφοροι Ορθόδοξοι, διαμαρτυρόμενοι αρθρογράφοι. Ότι δηλαδή δεν είναι νέος σε αυτή την Μητρόπολη. Έχει πάνω από πενήντα χρόνια ως κληρικός εκ των οποίων, επαναλαμβάνουμε 8 ως βοηθός Επίσκοπος και 32 ως Μητροπολίτης! Όμως τι σημασία μπορεί να έχει αυτή η λεπτομέρεια για τους «ακραιφνείς» και «γνησίους Ορθοδόξους;»
Σημασία όμως έχει ποιοι και με ποιο τρόπο ασχολήθηκαν με το θέμα.
Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι «ιστολόγοι» που σχολίασαν την «επίμαχο» φωτογραφία είναι σφόδρα αντιπατριαρχικοί, υποστηρικτές καθηρημένων επισκόπων και άλλων κληρικών. Αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται «αγωνιστές» της Ορθοδοξίας. Είναι φίλα προσκείμενοι προς τους σχισματικούς παλαιοημερολογίτες και χρίζουν ομολογητές και αγωνιστές τους διάφορους αφορισμένους και υβριστές της Εκκλησίας μας!
Ως κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας επί 22 έτη, επιτρέψτε μου να σας δηλώσω ότι ουδέποτε αισθάνθηκα ότι προδίδω την Ορθοδοξία, στην συναναστροφή μου με ετεροδόξους. Ποτέ δεν πιέστηκα από κανένα να κάνω πράγματα που αντίκεινται στην παράδοση και στην διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Αντιθέτως η εσαεί παρότρυνση του Ποιμενάρχου μας, του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κυρίου Αυγουστίνου είναι να τηρείται σε όλες τις ακολουθίες μας, αλλά και στην εν γένει στάση μας «τάξις ιερά», όπως ορίζει η Εκκλησία μας και επιθυμεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο έχουμε την τιμή να ανήκουμε.
Είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι επισκέπτες που έρχονται από Ελλάδα δηλώνουν στο σύνολό τους ότι εδώ στη Γερμανία, όταν συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες, τις βιώνουν εντονότερα απ΄ ότι στην πατρίδα;

πηγή:www.amen.gr


*ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ  ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΤΕ
ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΤΕ ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ.
*ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΤΟΥΣ
ΣΥΝΟΔΟ.
*ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΣΤΗΝ ΓΗ, ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗ ΣΕ ΟΥΡΑΝΟ.
*ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΣΤΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΕΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΩΣ ΚΟΡΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΤΟ "ΟΡΘΩΣ ΦΡΟΝΕΙΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙΝ".
*ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΑΦΆΝΤΑΣΤΕΣ
ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ.
*ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΤΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ "ΤΣΙΦΛΙΚΙ"

*Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΕΒΗΛΩΝΕΙ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ. 

Χαίρετε εν Κυρίω.
Με πολύ θυμό απέναντι σ' αυτο το ΘΡΑΣΣΟΣ.
π. Φώτιος Βεζύνιας