μήνυμα

μήνυμα

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Απόβαση στις ακτές της Συρίας θα περιλαμβάνουν τελικά τα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί Ρωσία από τις 19 Ιανουαρίου και οι οποία θα διαρκέσουν έως και τις 29 του μηνός.
Την είδηση αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Kommersant και παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εντούτοις όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Ρώσου πρόεδρου Vladimir Putin.
Οι ρώσικες προθέσεις βέβαια είχαν καταγραφεί από τα τέλη του 2012 όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά η πρόθεση της Μόσχας να πραγματοποιήσει τα συγκεκριμένα ναυτικά γυμνάσια, τα οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει ως τα μεγαλύτερα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου εδώ και δεκαετίες.
Οι απανωτές αναφορές ότι τα ρωσικά πολεμικά σκάφη θα ασκούνταν ανοικτά της Συρίας είχαν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο συχνές ιδίως μέσα στον Ιανουάριο και με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι είχαν αρχίσει να στέλνουν το «μήνυμα».
Η αναφορά όμως ότι Ρώσοι Πεζοναύτες αλλά και μηχανοκίνητα τμήματα θα πραγματοποιήσουν και απόβαση στις ακτές της εμπόλεμης Συρίας αποτελεί πλήρη στρατηγικό αιφνιδιασμό της Ουάσιγκτον αλλά και του ΝΑΤΟ καθώς οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ των ανταρτών που μάχονται την κυβέρνηση του Bashar Al Assad.
Επιπρόσθετα και σε αντίθεση με το παρελθόν στη ναυτική άσκηση του ρωσικού Ναυτικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν συμμετέχει μόνο ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας αλλά τέσσερις Στόλοι: ο Βόρειος, της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού. Βέβαια, η αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο μονάδων του ρωσικού ναυτικού από τους λιμένες του Severomorsk στο βόρειο Αρκτικό, της βαλτικής της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα και του Βλαδιβοστόκ , είχε γίνει γνωστή πριν από το τέλος του περασμένου έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα. Ο αιφνιδιασμός όλων των δυτικών χωρών είναι καθολικός.
Την ίδια ώρα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας, επικαλούμενα ανώνυμη πηγή από το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ρωσίας, μετέδωσαν ότι τα πλοία πρόκειται να συναντηθούν σε προκαθορισμένο σημείο «για να φέρουν μαζί εις πέρας στρατιωτικές αποστολές» στις ακτές της Συρίας, χωρίς να αναφέρεται που ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η απόβαση.
Η σύνθεση της ρωσικής ναυτικής δύναμης
Παράλληλα το καταδρομικό Moskva, τα μεγάλα ανθυποβρυχιακά πλοία Marshal Shaposhnikov και Severomorsk, οι φρεγάτες Yaroslav Mudry και Smetlivy, καθώς και τα έξι μεγάλα αποβατικά σκάφη Kaliningrad, Novocherkassk, Alexandr Shabalin, Saratov, Nikolai Filchenkov και Azov, μαζί με τα πλοία ανεφοδιασμού τους, θα καταπλεύσουν στη ρωσική ναυτική βάση στο λιμάνι της Ταρτούς, στη Συρία με σκοπό τον ανεφοδιασμό των πλοίων.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αποκλείεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο, τα ρωσικά πλοία να συνδράμουν και στην επιχείρηση απομάκρυνσης των ρώσων πολιτών από τη Συρία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την αποστολή δύο αεροσκαφών στη Βηρυτό.
Οι Πεζοναύτες που θα πραγματοποιήσουν τις αποβατικές ενέργειες προέρχονται από το 108ο σύνταγμα Κουμπάν, που με τη σειρά του υπάγεται στην ορεινή αερομεταφερόμενη μεραρχία καταδρομέων Νοβοροσίσκ, Στην αποβατική ενέργεια θα υπάρξει και απόβαση αμφίβιων μηχανοκίνητων τμημάτων (BRDM, BTR-80) ενώ την όλη ενέργεια θα υποστηρίξουν με εικονικά πυρά εκπαίδευσης τα Moskva, Severomorsk, Yaroslav Mudry και Smetlivy.
Το ένα από τα αποβατικά της συνδυασμένης μοίρας, το Kaliningrad, το οποίο ανήκει στη δύναμη του Στόλου της Βαλτικής, πέρασε τα Δαρδανέλια, τη θάλασσα του Μαρμαρά και τον Βόσπορο, και κατέπλευσε στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ για να παραλάβει οχήματα BTR-80 και BRDM προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτά στην αποβατική ενέργεια.
Το άλλο μεγάλο αποβατικό, Alexandr Shabalin, πλέει προς τον ίδιο προορισμό, στο ίδιο λιμάνι και με τον ίδιο σκοπό. Την ίδια ώρα, το αποβατικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Azov, έχοντας επιβιβάσει στο Νοβοροσίσκ τα τμήματα των αμφίβιων καταδρομέων και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, επέστρεψε στη Μεσόγειο. Πηγές από το γενικό επιτελείο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαιώνουν ότι προορισμός του είναι το λιμάνι της Ταρτούς. Ενώ κατά τον πλου του προς αυτό, στις 25 Ιανουαρίου, πρόκειται να συναντηθεί με άλλα πλοία της ενωμένης ρωσικής ναυτικής μοίρας για τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Στη βάση του ρωσικού Ναυτικού στην Ταρτούς έχει ήδη καταπλεύσει ε το αποβατικό Saratov.
Δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημερομηνία της αποβατικής αυτής ενέργειας και όπως προαναφέρθηκε ούτε και η ακριβής τοποθεσία, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ρωσικά ένοπλα τμήματα θα αποβιβαστούν σε μια χώρα στην οποία διεξάγεται ένας ανοικτός πόλεμος εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της σημαίνει πάρα πολλά, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι στάση θα κρατήσουν οι αντάρτες στην υποθετική περίπτωση που δυνάμεις των Ρώσων Πεζοναυτών έλθουν σε επαφή με άτακτες ομάδες τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr